18-07-2022 14:02
Szanowni Państwo,
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia wakacji kredytowych w kontekście kredytu hipotecznego na działkę, na której buduję dom. Nadmienię, że jest to jedyna nieruchomość jaką posiadam, mam ważne pozwolenie na budowę, a budowany dom będzie służył do moich celów mieszkaniowych.
W moim mniemaniu spełniam wszelkie założenia nowej ustawy.
Kolejna kwestia to sprawa potencjalnego dokredytowania na wykończenie domu. Z moich informacji wynika, że w roku w którym korzystam z wakacji kredytowych nie mam możliwości wzięcia kolejnego kredytu hipotecznego.
Proszę o komentarz.
Z poważaniem
Grzegorz
19-07-2022 20:34
20-07-2022 11:15
Nie musisz jeszcze mieszkać w domu lub mieszkaniu - jednak oświadczasz, pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń, że wniosek dotyczy umowy zawartej w celu zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych.
20-07-2022 15:49
Każdy przecież może mieszkać w piwnicy u teściowej zamiast w swoim domu.. czy to ma na myśli ING?
20-07-2022 21:38
21-07-2022 08:54
Chodzi o to, żeby mieszkanie/dom/działka, na którą masz kredyt hipoteczny, nie była wykorzystywane w celach inwestycyjnych, np. pod wynajem. Jeśli przeznaczeniem Twojego kredytu jest własne zamieszkanie - oświadczasz tak we wniosku pod rygorem odpowiedzialności karnej.
21-07-2022 09:59
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024