09-01-2018 10:35
Witam,
Mam pytanie o kredyt na zakup działki i np. po roku dobranie na budowę domu. np. kredyt na działkę 100tyś(w tym uwzględniono wkład własny np.70tyś. czyli działka 170tyś), kredyt na dom 500tyś. teraz pytania:
1.Jak w takiej sytuacji będzie wyliczany wkład własny?
2. Od jakiej wartości działki?
3. Rozumiem ze będzie uwzględniony wkład własny w działkę i spłata rat kredytu przez rok?
4. Czy po uzbrojeniu działki również będzie to brane pod uwagę ?
09-01-2018 13:09
1. Do wkładu własnego będzie liczona wartość działki nie obciążona kredytem hipotecznym czyli: jeśli wartość działki to 170 000 zł, kredyt hipoteczny 100 000 zł to wkład z działki do budowy wyniesie 70 000 zł.
2. Na moment wnioskowania o kredyt hipoteczny będzie działka ponownie wyceniana. Przyjmiemy wartość aktualną.
3. Kwota kredytu hipotecznego pomniejsza wkład własny, który zostanie przyjęty do analizy przykład w punkcie 1.
4. Tak, wszystko co zostanie dodatkowo zainwestowane będzie brane pod uwagę jako wkład w budowę.
Jeśli zawarłeś umowę IKZE oszczędnościowego internetowo, to możesz od niej odstąpić do 14 dni od zawarcia umowy. Oświadczenie możesz złożyć w placówce.
13-01-2026Chciałem zgłosić problem z niedziałającym skrótem klawiszowym w inpucie kwoty przelewu. Na starszej wersji ekranu przelewu działało to bez problemu. Obecnie jedynie to pole nie pozwala użyć skrótu ctr
... 13-01-2026Czy w przypadku IKZE ma zastosowanie zasada obowiązująca przy umowach zawieranych na odległość, tj. możliwość odstąpienia przed upływem 14 dni od zawarcia bez ponoszenia kosztów? Otworzyłem IKZE oszcz
... 13-01-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 5 | |
| 4 | |
| 2 | |
| 2 | |
| 2 |