Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

harmonogram spłaty - rosnący i malejący kapitał

Witam, 

Mam kredyt hipoteczny ze zmiennym oprocentowaniem i zauważyłam coś co mnie zdziwiło w harmonogramie spłat: część kapitałowa i odsetkowa kredytu zmienia się w dziwny sposób, część kapitałowa raz rośnie, później spada, i znów rośnie - zakładając, że rata przy wibor6m powinna być przez ten czas taka sama, a z każdą ratą spłacam trochę kapitału to część kapitałowa powinna rosnąć w stosunku do odsetkowej? Czy się mylę?

Przykładowo: część kapitałowa w maju ma wynieść 367zł, w czerwcu już 290 zł, w lipcu 292 zł i tak nieznacznie rośnie do listopada (297 zł), w grudniu już jest skok do 378 zł, a na styczeń znowu spadek do 305 zł.

Z ciekawości - czy ktoś mi podpowie z czego wynika ta dynamika? Dodam, że korzystam z wakacji kredytowych (nadpłacam wtedy tą kwotą kredyt) - jeśli to ma znaczenie.

Dziękuję!

Odpowiedz
0 Lajków
anidud
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
03-04-2023
Wiadomość 1 z 2 (3 802 wyświetleń)

Re.: harmonogram spłaty - rosnący i malejący kapitał

Wysokość odsetek jest różna w poszczególnych miesiącach, bo mają one różną długość. Jeśli odsetek jest więcej, to część kapitałowa jest mniejsza i na odwrót. 

czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
160
57
01-04-2020
Wiadomość 2 z 2 (3 774 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Prezent urodzinowy

Dziękuję za życzenia i prezent urodzinowy. Inne banki (to nie reklama, bo nie podaję nazw) dają lokatę na wyższy procent. ING daje gify i piosenki. Ale się uśmiałem :-D

14-04-2026
Bankomat Jasienica

Naprawdę INg zeszło na psy, jeden bankomat (były dwa, ale komuś przeszkadzało) powolne oprogramowanie, ciągle awarie, brak możliwości wpłaty albo wypłaty. Kolejki codziennie od dwóch lat. Wstyd.

14-04-2026
Re.: Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

Chciałbym napisać, że integracja s KSeF NIE JEST substytutem wycofanych paczek przelewów. Integracja pomaga co najwyżej z fakturami kosztowymi, ale nadal trzeba się męczyć ręcznie z wypłatami, przelew

...

14-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy