02-08-2022 07:40
Nadpłaciłam kredyt i obecnie czekam na aneks skracający okres kredytowania. Aneks będzie około 25 sierpnia. 10 sierpnia mam płatność raty. Czy mogę skorzystać z wakacji kredytowych w okresie czekania na aneks? Czy bank może mi odmówić skrócenia okresu kredytowania aneksem jeśli złożę wniosek o wakacje kredytowe? Czy te dwie kwestie są od siebie niezależne?
02-08-2022 08:54
Wszystkie banki nawet z poziomu aplikacji mobilnej mają możliwość wybrania formy ,,skrócenia okresu kredytowania" bądź ,,zmniejszenia wysokości raty" po nadpłacie kredytu i to bez żadnego aneksu (który jest mega uciążliwy i trzeba na niego czekać do 30 dni oraz kolejne tyle na umówienie się na wizytę w oddziale, które też mam oddalone po 60 km).W innych bankach automatycznie zostaje wszystko przeliczone, co więcej niektóre banki udostępniają symulator w którym dodatkowo można policzyć co po nadpłacie bardziej się opłaca. Składałem już wniosek o przemyślenie pomysłu ale nic się z tym nie dzieje, co jest dla mnie niezrozumiałe ponieważ to zaoszczędziłoby pracy placówkom i mogło je znacznie rozblokować szczególnie w takim okresie jak teraz a klientom banku zaoszczędziło by fatygi i podniosło standard usług banku. Mam nadziej ze zostanie to niebawem rozpatrzone i rozwiązane bo jako bank sami sobie komplikujecie prace.
Pozdrawiam
02-08-2022 08:57
Dokładnie, w innych bankach jest to dostępne z poziomu bankowości elektronicznej. A tu tylko zbędne utrudnienie i zapychanie infolinii telefonami o aneks.
02-08-2022 09:21
Ten temat ciągnie się od lat. Aneks skracający okres kredytowania po nadpłacie trzeba podpisywać osobiście, stawić się muszą wszyscy współkredytobiorcy. Paranoja. Już wiele razy apelowałem w tej sprawie w banku.
Nic tu się nie zmieni, ponieważ wiele osób machnie ręką i nie podpisze aneksu a to już są dodatkowe zyski dla banku i o to tutaj chodzi.
02-08-2022 11:50
Możesz złożyć wniosek o wakacje kredytowe w czasie aneksowania umowy. Przy wprowadzaniu aneksu dotyczącego konwersji raty zostaną skorygowane zgodnie z okresem zawieszenia o jaki zawnioskujesz. Jeżeli okres zawieszenia będzie zawierał raty po konwersji to oczywiście zostaną one zawieszone.
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024