Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Od kiedy liczy się oprocentowanie kredytu

Dzień dobry,
W marcu 2022r podpisałem umowę kredytu hipotecznego ze stałym oprocentowaniem na zakup domu w stanie surowym zamkniętym (1 transza) oraz wykończenie (2 transza).
W umowie jest zapis o karencji 2 lata oraz możliwości przedłużenia do lat 3. Obecnie nie uruchomiłem jeszcze drugiej transzy i płacę tylko ratę odsetkową.
Mam pytanie odnośnie uruchomienia drugiej transzy i przejścia na ratę odsetkowo kapitałową.
1. Uruchomienie raty odsetkowo kapitałowej wiąże się z uruchomieniem całej kwoty kredytu?
2. Czy można zrezygnować z karencji i przejść na ratę odsetkowo kapitałową przed zakończeniem budowy?
3. Umowa 60 miesięcy na oprocentowanie stałe uruchamia się z dniem uruchomienia pierwszej transzy i raty odsetkowej czy dopiero po uruchomieniu całego kredytu oraz raty odsetkowo kapitałowej?

Pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
0 Lajków
Michał7
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
04-01-2023
Wiadomość 1 z 2 (2 372 wyświetleń)

Re: Od kiedy liczy się oprocentowanie kredytu

Ad 1. Jeżeli okres karencji który jest zapisany w umowie kredytowej minie, wtedy zaczyna się spłacać raty kapitałowo – odsetkowe (nawet w przypadku nieuruchomienia całego kredytu).

Ad 2. Tak, można złożyć rezygnację z okresu karencji przed zakończeniem budowy, warunkiem jest uruchomienie całego kredytu. Taką dyspozycję można złożyć np. w bankowości internetowej Moje ING:  Kredyty – Wnioski – Rezygnacja z karencji.

Ad 3. 60-miesięczny okres stałej stopy procentowej jest liczony od dnia uruchomienia pierwszej transzy. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
795
173
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (2 319 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy