Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Nadpłata kredytu hipotecznego i skrócenie okresu kredytowania

Witam. Mam pytanie dotyczące nadpłaty kredytu hipotecznego. Chciałbym nadpłacić kredyt w wysokości 50 tys zł i skrócić okres kredytowania. Z tego co wyczytałem jest to możliwe, aby skrócić okres kredytowania i zachować ratę co do wysokości najwyższej zapłaconej raty (w mom przypadku 1291 zł po podwyższce stóp procentowych). Jednak doradca w banku dowiedział mi dzisiaj, że nadpłata jest oczywiście możliwa, ale wysokość raty może być maksymalnie taka jak na początku spłaty kredytu w momencie podpisania umowy (czyli jak dla mnie 1016 zł.) Oraz, że jeśli chciałbym podnieść ratę do wysokości 1291 zł to jest konieczne ponowne badanie przez bank zdolności kredytowej. Bardzo proszę o informację jak to wygląda w rzeczywistosci bo już nie wiem czy ja coś źle rozumiem czy doradca źle mówi.
Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 1 z 2 (2 544 wyświetleń)

Re: Nadpłata kredytu hipotecznego i skrócenie okresu kredytowania

Możesz skrócić okres spłaty kredytu po nadpłacie do najwyższej zapłaconej raty. Po nadpłacie skontaktuj się proszę z infolinią w celu zamówienia bezpłatnego aneksu do umowy. Specjaliści są dostępni w dni robocze od 8:00 do 20:00 pod numerem 32 357 00 57.
Ponowne badanie zdolności kredytowej jest konieczne, jeśli rata po skróceniu okresu spłaty ma przekraczać najwyższą zapłaconą ratę.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1100
222
07-06-2017
Wiadomość 2 z 2 (2 363 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Kategorie wydatków dla kont firmowych

Witam,

dla kont osobistych istnieje możliwość kategoryzowania wydatków (edukacja, zdrowie, samochód, itp), natomiast nie ma czegoś takiego dla kont firmowych. Jedyne co jest to "wpływ", "wydatek" i "n

...

18-02-2025
Re.: Nadplacdnie kredytu a zmniejszenie lat do spłaty

Żeby kredyt skrócił się o jedną ratę, to musisz tę ratę nadpłacić, czyli nadpłata musi wynosić tyle, ile wynosi część kapitałowa Twojej raty, albo nawet trochę więcej.

17-02-2025
Nadplacdnie kredytu a zmniejszenie lat do spłaty

Witam. W lutym zapłaciłem pierwszą ratę. Chciał bym nadpłacać kredyt co miesiąc po 1000 zł i zmniejszać lata do spłaty . Ratę mam 1360 zł. Na próbę nadpłat nadpłaciłem 100 zł. W aplikacji wybrałem opc...

17-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy