10-11-2023 21:55
Cześć.
Wraz z żoną wzięliśmy kredyt hipoteczny na zakup mieszkania w listopadzie 2019. Bardzo zależało nam na stałej stopie procentowej tak długoterminowej inwestycji. ING zaoferowało stałą stopę na okres 5 lat do listopada 2024 na co przystaliśmy.
Obecnie jesteśmy zainteresowani sprzedażą mieszkania. Wiem, że sprzedaż przed upływem 5 lat wiąże się z podatkiem dochodowym od różnicy w cenie sprzedaży vs zakupu, ale niestety jesteśmy również na etapie rozwodu więc taka sprzedaż ułatwiła by nam sprawę
Czy mając kredyt ze stałą stopą do listopada 2024 da się sprzedać mieszkanie i usunąć hipotekę bez dodatkowych opłat? Czy wiąże się to z dodatkowymi kosztami?
14-11-2023 11:54
Możesz spłacić kredyt hipoteczny w każdym momencie trwania umowy kredytowej.
Wspominałeś o roku 2019 – wcześniejsza spłata kredytu byłaby zatem bez prowizji.
Możesz spłacić kredyt samodzielnie korzystając z usługi Moje ING – Kredyty / kredyt hipoteczny / nadpłać kredyt.
Po zamknięciu / spłacie kredytu do 14 dni kalendarzowych przygotujemy dokumenty do zwolnienia hipoteki (bezpłatnie) i następnie wyślemy je listem poleconym (Poczta Polska) na adres do korespondencji podany w banku.
Na podstawie tych dokumentów otrzymanych z banku, składasz następnie wniosek w sądzie o wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej (opłata sądowa: 100 zł).
Warto skontaktować się z naszą infolinią po numerem 32 357 00 57 – sprawdzimy kredyt przed jego całkowitą spłatą, wszystko wytłumaczymy, potwierdzimy adres do korespondencji.
Jeżeli chodzi o sprawy podatkowe, to proszę o kontakt z właściwym Urzędem Skarbowym.
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024