Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Kredyt hipoteczny - podział nieruchomości. Decyzja negatywna

Witam. Poproszę o jakiekolwiek wyjaśnienie tej sytuacji.Wydzielalem działkę z budową (wartość aktualna 372 000 - docelowa 550 000zl). Założona nowa księga wieczysta dla działki. Czekałem na decyzję wstępna ok 20 dni. Pozytywna. Dosłałem operat szacunkowy i decyzja na wyższym szczeblu decyzyjnym negatywna. Powód? Wewnętrzna polityka pseudobanku. Wyjaśnienia dla mojego doradcy - sąd będzie miał problem z wpisaniem hipoteki na tą działkę bo kredytobiorca jest w posiadaniu WIĘKSZEJ działki rolnej. To jakaś kpina i pseudopowod. Nie ma żadnej podstawy prawnej żeby sąd nie wpisał hipoteki. Nie będę składał reklamacji. Nie składałem wniosków do innych banków bo wraz z pośrednikiem mieliśmy 100 procent pewności że kredyt będzie przyznany bez żadnego problemu. Orientowałem się w sytuacji przed złożeniem wniosku i otrzymałem informację z ING że nie ma żadnego problemu by otrzymać kredyt w takiej sytuacji. Podjąłem w związku z tym zdarzeniem odpowiednie kroki prawne. Będę domagał się zadośćuczynienia i odszkodowania.
Odpowiedz
0 Lajków
obialamateusz1
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
18-04-2022
Wiadomość 1 z 2 (2 059 wyświetleń)

Re: Kredyt hipoteczny - podział nieruchomości. Decyzja negatywna

[ Edytowane ]

Informację przekazaliśmy Ci pod Twoim innym wpisem, w tym miejscu. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
564
126
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (1 999 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

11-03-2026
Re: Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po

...

11-03-2026
Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Dzień dobry,

Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy

...

11-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy