25-05-2021 13:16
Dzień dobry
W 2019r. rodzice wzięli kredyt hipoteczny na zakup działki, którą przekazali mi w darowiźnie, stanowi ona obecnie moją własność ale jeszcze przez 5 lat będzie miała obciążoną hipotekę. Czy jest możliwość uzyskania przeze mnie kredytu hipotecznego na budowę domu na tej działce czy musi być ona wcześniej spłacona?
Pozdrawiam
26-05-2021 10:40
Jeśli działka jest obciążona hipoteką w innym banku, to musi być ona w całości spłacona, żeby zawnioskować o kredyt u nas.
Jeśli kredyt jest u nas, nie ma kłopotu
27-05-2021 15:08
Kredyt niestety jest w innym banku. A czy po spłacie całkowitej działki wystarczy informacja z banku o całkowitej spłacie kredytu i wniesieniu do sądu o wykreślenie tego z księgi wieczystej czy trzeba czekać aż zostanie to faktycznie wykreślone z księgi wieczystej? Bo z tego co wiem często trzeba czekać na wykreślenie hipoteki nawet 8-12 miesięcy po spłacie.
29-05-2021 16:42
Wystarczy informacja o tym, że kredyt jest spłacony oraz kopię wniosku z sądu i podstawę wykreślenia
Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i
... 14-11-2024Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
13-11-2024Dzień dobry,
czy ING udziela kredytu hipotecznego na budowę domu na działce ze służebnością gruntową niewielkiego obszaru tej działki?
Pozdrawiam
14-11-2024