Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Kredyt hipoteczny, czas analizy obecnie

Dzień dobry. Mój wniosek został złożony 13.02, 18.02 pojawił się w kolejce z numerem wniosku. Do tej pory czekam na analizę wstępna. Jakie są obecnie czasy oczekiwania na analizę wstępna? Ktoś składał też w tym samym czasie może? 

Paula94
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
2
03-03-2025
Wiadomość 1 z 10 (2 617 wyświetleń)

Re.: Kredyt hipoteczny, czas analizy obecnie

W jaki statusie jest Twój wniosek? Ja złożyłem 27.02. 04.03 dostałem SMS, że rozpoczęła się analiza...

Odpowiedz
0 Lajków
mrlethal
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
8
1
05-03-2025
Wiadomość 2 z 10 (2 483 wyświetleń)

Czy dostał Pan już decyzję? Emotikon: Szczęśliwy

Odpowiedz
0 Lajków
kz
kz
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
13-03-2025
Wiadomość 3 z 10 (2 000 wyświetleń)

Mam to samo, 4 tygodnie i dupa. Mój doradca dzownik, że mają problemy techniczne i mozliwenze wnioski będzie trzeba od nowa robić...

Odpowiedz
0 Lajków
yahah
Doradca z ambicjami I
2
0
13-03-2025
Wiadomość 4 z 10 (1 958 wyświetleń)

Czy dostałeś jakieś aktualizacje z banku?

Odpowiedz
0 Lajków
rajupatel
Doradca z ambicjami I
2
0
12-03-2025
Wiadomość 5 z 10 (1 851 wyświetleń)

Nadal w analizie. Patrząc na https://www.ing.pl/partner/indywidualni/hipoteka/proces-kredytowy to w tym tygodniu powinno się coś ruszyć. 

mrlethal
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
8
1
05-03-2025
Wiadomość 6 z 10 (1 571 wyświetleń)

@mrlethal Czy otrzymałeś pozytywne wyniki?

Odpowiedz
0 Lajków
rajupatel
Doradca z ambicjami I
2
0
12-03-2025
Wiadomość 7 z 10 (740 wyświetleń)

Decyzję otrzymałem zgodnie z terminem widocznym na stronie. Aktualnie wniosek jest w oczekiwaniu na wycenę nieruchomości. 

Odpowiedz
0 Lajków
mrlethal
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
8
1
05-03-2025
Wiadomość 8 z 10 (1 167 wyświetleń)

Zostawiam dla innych:

- Na ostateczną decyzję w ING trzeba trochę poczekać, ja czekałem 1,5 miesiąca

- Wybierajcie ogarniętych doradców, którzy wiedzą jak ING działa - pomoże to Wam zaoszczędzić nieco czasu, np. nasz doradca przygotował od razu zaświadczenia przedłużające ZOZ podpisane in blanco i złożył je od razy w dniu decyzji, dzięki temu wszystko sprawnie poszło 

- Doradca od razu doradzał nam, żeby termin do podpisania umowy przyrzeczonej był co najmniej 2 miesiąca 

- Własny operat może skrócić nieco proces, w naszym przypadku operat poszedł bardzo szybko, ale od innych znajomych, którzy mieli własny, wiem, że to pomaga w skróceniu czasu oczekiwania

- Czasy, w których dostawaliśmy aktualizację statusu były zgodne z czasami wyświetlanymi na stronie ING, czyli np.  jeśli dostaliśmy sms z info, że wniosek jest w analizie a status analiza jest N+11 to kolejnego smsa o wyniku analizy dostaliśmy dokładnie po 11 dniach roboczych, podobnie z ostateczną decyzją

W moim przypadku:

- analizujemy Twój wniosek -> wynik analizy:  11 dni roboczych 

- mamy wszystko podejmujemy decyzję -> decyzja: 7 dni roboczych 

Odpowiedz
0 Lajków
mrlethal
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
8
1
05-03-2025
Wiadomość 9 z 10 (307 wyświetleń)

Zostawiam dla innych: 

1. Czasy rzeczywiste u nas pokrywały się co do dnia z czasami procesowymi na stronie ING. Analiza wniosku rozpoczęła się po 5 dniach od jego złożenia, decyzję ostateczną mieliśmy dokładnie w 23 dniu (kalendarzowym) od złożenia wniosku więc cały proces zamknął się w 3 TYGODNIACH. I tutaj ukłon w stronę banku ponieważ wiem jak to czasami potrafi się ciągnąć miesiącami. Mam kilka wskazówek.

2. NAJWAŻNIEJSZE - przynieść gotowy własny operat już podczas składania wniosku (rzeczoznawca musi pamiętać o wszystkich załącznikach do ING). To skraca cały proces o około 10 dni roboczych. Taką wskazówkę dostałam od doradcy i się sprawdziło. 

3. Dzięki temu, że operat był składany razem z wnioskiem - nie mieliśmy decyzji wstępnej tylko od razu ostateczną. 

4. BIK był sprawdzany raz - 2 dni przed wydaniem decyzji ostatecznej. 

5. Najważniejsze żeby składać kompletny wniosek (żeby nie mieli żadnych dodatkowych pytań) bo jeżeli nie ma jakiegoś dokumentu to wraca się na początek kolejki. 

6. Jeżeli macie JDG to od razu załatwić papierowe zaświadczenie z Urzędu Skarbowego wraz z dodatkową kartką potwierdzającą kto i jak złożył podpis kwalifikowany (poprosić o to przy okienku). U mnie ING dwukrotnie odrzuciło przed podpisaniem umowy zaświadczenie elektroniczne wydane przez -eurządskarbowy bo są tam jakieś błędy w podpisach. Zaświadczenie ZUS elektroniczne bez problemu. 

7. Długo się czeka na terminy podpisania umowy w placówce. 

8. Umowę przedwstępną radzę podpisać na min. 2.5 miesiąca. 

Powodzenia! 

Odpowiedz
0 Lajków
nathab301
Nowy w branży I
Nowy w branży I icon
1
0
10-04-2025
Wiadomość 10 z 10 (61 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Jak usunąć zastrzeżoną karte

Zniknie sama po pewnym czasie.

11-04-2025
Jak usunąć zastrzeżoną karte

Witam posiadam konto w waszym banku, i niestety ze względu ba to że zgubiłem karte musiałem ją zastrzec, ale dalej sie wyświetla w kategorii karty a ja jej tam już nie chce. z góry dziękuje za pomoc

11-04-2025

Zostawiam dla innych: 

1. Czasy rzeczywiste u nas pokrywały się co do dnia z czasami procesowymi na stronie ING. Analiza wniosku rozpoczęła się po 5 dniach od jego złożenia, decyzję ostateczną mieliśmy

...

10-04-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy