Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Kredyt hipoteczny, a wieczysta dzierżawa

Czy mam szansę na kredyt, jeśli nieruchomość powstanie na działce w wieczystej dzierżawie? nr KW: PT1R/00098206/4

Działkę nabyłem w ramach programu miejskiego "Działka na start" - w ramach niego oddano w użytkowanie wieczyste nieruchomości na cele mieszkaniowe, tj. budownictwo jednorodzinne.

Zapłaciłem już 20% wylicytowanej ceny działki. Opłata roczna 1% tj 1300 zł + VAT. Użytkowanie wieczyste do 10.05.2117 r.

Strony postanowiły:

• opłata roczna 1%
  • wartość nieruchomości może być aktualizowana minimum co 3 lata
  • nieruchomość oddano w użytkowanie wieczyste z przeznaczeniem pod budowę jednorodzinnego budynku mieszkalnego
  • ustala się następujące terminy zagospodarowania nieruchomości, które ujawniono w KW:
    • rozpoczęcie budowy (wylanie fundamentów) - 2 lata od postanowienia użytkowania wieczystego
    • zakończenie budowy - zgłoszenie do opodatkowania i zameldowanie - 5 lat od postanowienia użytkowania wieczystego
    • po spełnieniu powyższych użytkownik wieczysty ma prawo do 80% bonifikaty w cenie nabycia prawa własności w miejsce prawa jej użytkowania wieczystego
    • jeżeli przed upływem 10 lat od daty ustanowienia prawa użytkowania wieczystego, użytkownik wykorzysta nieruchomość na inny cel niż określony w umowie lub zbędzie to prawo, zobowiązany jest do zapłaty kary umownej w wysokości 29,500 zł

Kredytu potrzebujemy 230,000 zł. Wkład własny to około 70,000 zł.

Odpowiedz
0 Lajków
djcaspy
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
14-11-2018
Wiadomość 1 z 2 (5 280 wyświetleń)

Re: Kredyt hipoteczny, a wieczysta dzierżawa

djcaspy Decyzję o tym, czy otrzymasz kredyt na tę działkę, podejmiemy dopiero po złożeniu wniosku ze wszystkimi dokumentami.
Potrwa to około miesiąca. Niestety jest ryzyko, że nie zgodzimy się na udzielenie kredytu.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1138
226
07-06-2017
Wiadomość 2 z 2 (5 247 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy