Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Kredyt hipoteczny a księga wieczysta

Dzień dobry,

mam w Państwa Banku kredyt hipoteczny. Kilka dni temu otrzymałem list z prośbą o dostarczenie wymaganych dokumentów:

"Czego potrzebujemy: wpisania ING BANKU ŚLĄSKIEGO na pierwszym miejscu w księdze wieczystej nieruchomości, która jest zabezpieczeniem kredytu".

Myślałem, że wszystkie formalności załatwił już za mnie notariusz.

Jaki rodzaj dokumentu powinienem dostarczyć? Czy wypis z księgi wieczystej?

W rzeczonej księdze w Dziale IV widnieje ING BANK ŚLĄSKI jako wierzyciel hipoteczny, a dokumentem będącym podstawą wpisu jest UMOWA SPRZEDAŻY LOKALU MIESZKALNEGO ORAZ OŚWIADCZENIE O USTANOWIENIU HIPOTEKI.

Natomiast w Dziale II kw w rubrycie "WŁAŚCICIELE" jestem wpisany ja oraz małżonka. Czy to odpowiednio uzupełniona księga?

Bardzo proszę o określenie jaki dokładnie rodzaj dokumentu powinienem dostarczyć albo jakie czynności podjąć.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dawid

Odpowiedz
0 Lajków
dp
dp
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
28-06-2016
Wiadomość 1 z 3 (10 424 wyświetleń)

Re.: Kredyt hipoteczny a księga wieczysta

Standardowo takim dokumentem jest zawiadomienie z sądu, które powinieneś otrzymać z informacją, że nasz bank został wpisany w dziale IV księgi wieczystej. W tej chwili wystarczające również będzie, jeżeli zadzwonisz na infolinię banku pod numer 32 3570057 i podasz  numer księgi wieczystej. Elektronicznie sami potwierdzimy czy wpis jest zrobiony.

DariuszK
Były moderator
Były moderator icon
28
5
25-03-2016
Wiadomość 2 z 3 (10 365 wyświetleń)

Re.: Kredyt hipoteczny a księga wieczysta

Odwiedziłem dzisiaj oddział Banku z zawiadomieniem, które otrzymałem z sądu. Niestety pracownica Banku poinformowała mnie, że zawiadomienie jest niewystarczające i powinienem "przynieść księgę wieczystą" Emotikon: Szczęśliwy

Jutro spróbuję w oddziale w Katowicach, a jak i tam się nie uda, to skorzystam z numery infolinii. Dziękuję za pomocEmotikon: Szczęśliwy

Odpowiedz
0 Lajków
dp
dp
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
28-06-2016
Wiadomość 3 z 3 (10 352 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy