Odpowiedz

Hipoteka, rozdzielność

Witam.

Wariant 1
Wraz z mężem posiadamy rozdzielność majątkową małżeńską i jednocześnie jesteśmy właścicielami działki budowlanej po 1/2 części. Czy istnieje możliwość zaciągnięcia kredytu na budowę domu wyłącznie przeze mnie, a mąż wyraziłby jedynie zgodę na ustanowienie hipoteki? Ponadto czy przedmiotowa działka może w pełnej wartości stanowić wkład własny, a zatem również udział męża?

Wariant 2
Mamy z mężem rozdzielność i jestem jedynym właścicielem działki budowlanej. Zaciągam kredyt na budowę domu, a w trakcie okresu kredytowania przekazuje mężowi w formie darowizny 1/2 części nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie kredyty. Jednocześnie mąż staje się dłużnikiem hipotecznym. Czy bank może nie wyrazić zgody na poniższą czynność?

Jestem zainteresowana odpowiedzią na powyższe pytania, gdyż nie wiem w którym momencie mogę przekazać mężowi w formie darowizny 1/2 części nieruchomości. Czy przekazanie przed złożeniem wniosku o kredyt pokrzyżuje nam plany i wpłynie na podjęcie decyzji przez bank?

Z góry dziękuję o informacje
Odpowiedz
0 Lajków
Magdalena123
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
10-05-2017
Wiadomość 1 z 2 (3 646 wyświetleń)

Re.: Hipoteka, rozdzielność

@Magdalena123 

• Wariant 1 – będziesz kredytobiorcą, mąż wyrazi zgodę na zabezpieczenie na działce. Zabezpieczymy się na całej działce. Działka stanowi wkład własny.
  • Wariant 2 – możesz dysponować nieruchomością swobodnie. Przekazując ½ działki mężowi, dalej jesteśmy zabezpieczeni na całej działce.

Na każdym etapie możesz przekazać ½ działki mężowi zarówno przed wnioskowaniem o kredyt jak i po podpisaniu umowy kredytowej. Poinformuj nas jak przekażesz ½ działki mężowi. Do naszego oddziału dostarcz akt notarialny.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
MonikaC
Moderator
Moderator icon
683
124
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (3 601 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

11-03-2026
Re: Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po

...

11-03-2026
Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Dzień dobry,

Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy

...

11-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy