04-02-2021 19:29
Sytuacja wygląda następująco: chcę kupić dom w zabudowie szeregowej, firma budująca wybudowała już 4 pierwsze, kolejne 4 są budowane (są na różnym etapie budowy).
Ostatecznie po wybudowaniu szeregowca i wykończeniu wyjdzie, że od banku potrzebuję 33% inwestycji - natomiast sam wykładam 67%.
Mam komplet dokumentów od firmy budującej (nie deweloper) który przesłałem do ING celem weryfikacji i złożenia wniosku.
Pojawił się problem - prace muszą być zaawansowane w 90%!!!!!
Szanowni Państwo nigdzie w materiałach ofertowych nie ma TEGO warunku. Osoby mające budowany szeregowiec za nami mają fundament, a mają przyznany kredyt!
Szeregowiec wybudowany w 90% to stan deweloperski podwyższony czyli do wykończenia i wyposażenia (typu jakie podłogi, jaki sprzęt, jakie meble).
Czyli w momencie kiedy miałbym dostać klucze od domu w celu jego wykończenia dopiero mogę złożyć wniosek o kredyt? oczekiwać mam na decyzję przez jaki widzę 2 miesiące ? Proszę o weryfikację, kontakt i ewentualną pomoc w realizacji tego projektu.
05-02-2021 19:38
Jeśli firma, która buduje dom nie jest deweloperem, to nieruchomość musi być oddana do użytku przed wydaniem przez nas decyzji ostatecznej. Wniosek o kredyt możesz złożyć już teraz, ale poprosimy Cię o potwierdzenie oddania nieruchomości do użytku.
13-02-2021 15:57
Hmmm i tym sposobem widzę, że każdy doradce ING Bank Śląski ma inny zakres informacji - tylko który jest prawdziwy?
Ostatnie ustalenie jaki mi przekazano na infolinii to takie: SSZ 90% na podstawie oferatu niezależnego rzeczoznawcy majątkowego (do tego dostałem wytyczne co dla Banku ING znaczy 90% ze ściągawki którą można było mi udostępnić).
Zatem czekam na taki etap jaki dostałem w informacji przesłanej od Banku ING.
Drugi sposób to "kupić" to co jest do tej pory zrobione żeby było na mnie i budować dalej już jako inwestor - mija się to z celem stąd odrzucam.
Wiadomo ostateczna decyzja zależna jest od analityka banku. Jednak bardzo ubolewam, że Bank ING nie ma jasnych dla klientów procedur w przypadku jak mój - dlaczego tak napisałem? Bo Pani mi odpisała inaczej niż Pani z infolinii odpowiedziała. Do tego podpowiedziała jak temat realizować bez nerwów i to na podstawie tej pomocy Pani z infolinii Bank ING nie stracił mnie jako klienta - bo już nie wiele brakowało na ostatnie do widzenia.
Proszę w odpowiedzi o odesłanie do odpowiedniego regulaminu Banku ING i punktu - z całym szacunkiem ale Bank działa na podstawie regulaminu ( nie jednego) więc mając wykładnię mam pewność, że dany temat pójdzie w takim, a nie innym kierunku.
15-02-2021 08:39
W zależności od sytuacji, może pojawić się kilka możliwości. Pierwsza, to zakup nieruchomości w trakcie budowy. W tej sytuacji kredyt będzie uruchamiany w transzach. Przed przeniesieniem prawa własności, sprzedającego obowiązuje ustawa deweloperska (między innymi wynika z niej zastosowanie ochrony środków nabwcy).
W sytuacji, kiedy kupujesz nieruchomość, która nie jest oddana do użytku, a uruchomienie kredytu ma nastąpić po podpisaniu aktu notarialnego, z którego będzie wynikać, że jest ona oddana do użytkowania, to aktualny postęp prac nie ma dla nas znaczenia.
Trzecia sytuacja, to ta, o której wspominałam we wcześniejszym wpisie. Jeśli sprzedający oczekuje, że najpierw zostanie wpłacona cała należność (Twój wkład własny + kredyt), a dopiero później możliwe będzie przeniesienie własności, to jest to możliwe, ale z zastrzeżeniem, że postęp prac jest wykonany w 90%.
trudno nam jednoznacznie określić jak będzie w twoim przypadku, ponieważ przez Społeczność nie mamy dostępu do Twojego wniosku. Dlatego proponuję, żebyś po szczegółowe wyjaśnienia zwrócił się do specjalisty, u którego kompletowałeś dokumenty.
15-02-2021 20:17
W umowie przewstępnej mam napisane że do 31 maja będę miał od banku decyzję pozytywną, natomiast przelew z banku będzie wykonany do 14 dni od podpisania aktu notarialnego czyli przeniesienie własności odebranego budynku na mnie z wpisem hipoteki do księgi.
Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?
Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki
... 11-03-2026Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po
... 11-03-2026Dzień dobry,
Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy
... 11-03-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 4 | |
| 2 | |
| 2 | |
| 2 | |
| 1 |