Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

zajęcie komornicze - które wpływy są wolne

Witam, z tego co się orientuję kwota wolna to ponad 1500zł i tych pieniędzy komornik zająć nie może. A moje pytanie jest takie czy dotyczy to wszystkich wpływów na konto czy tylko wynagrodzenia za pracę? 

Obecnie oczekuję na przelew od osoby prywatnej w kwocie 700zł, i chciałbym wiedzieć czy będę mógł spokojnie te pieniądze wypłacić z bankomatu czy też zabierze mi je komornik. Dodam że te pieniądze nie są wynagrodzeniem tylko jest to zwrot pobrania kurierskiego. Pozdrawiam. 

Odpowiedz
0 Lajków
pleban
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
03-05-2018
Wiadomość 1 z 4 (6 418 wyświetleń)

Re: zajęcie komornicze - które wpływy są wolne

Obecnie kwota wolna to 1575 PLN. W ramach tej kwoty można dysponować pieniędzmi swobodnie. Każdy wpływ wchodzi w ten limit poza dochodami zwolnionymi typu 500+.  Wpływ od osoby prywatnej również będzie zajęty na poczet egzekucji.

Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 2 z 4 (6 307 wyświetleń)

Re.: zajęcie komornicze - które wpływy są wolne

Witam mam pytanie nie wiem czy dobrze piszę bo jestem tu nowa ,a więc mam zajęcie komornicze na koncie bankowym i moje pytanie brzmi czy jak na moje konto wchodzi renta chorobowa innej osoby to zostanie zablokowana czy tylko wpływy moje?
Odpowiedz
0 Lajków
Anat
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
17-09-2020
Wiadomość 3 z 4 (4 580 wyświetleń)

Re: Re.: zajęcie komornicze - które wpływy są wolne

@Anat Jeśli na Twoje konto przyjdzie przelew, który nie jest ustawowo zwolniony z zajęcia np. 500 + lub nie jest zwolniony bezpośrednio przez komornika, to nadwyżkę nad kwotę wolną przekażemy na spłatę zajęcia egzekucyjnego. W sytuacji, gdy na spłatę zajęcia przekażemy pieniądze należące do innej osoby, musisz kontaktować się bezpośrednio z organem egzekucyjnym i możliwe, że oni zwrócą taki wpływ.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
664
134
12-04-2017
Wiadomość 4 z 4 (4 543 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Co się dzieje z odświeżaniem faktur w KSeF?

Ok, zgłoszone. Tymczasowym obejściem jest zmniejszenie zakresu dat na filtrze i puszczenie aktualizacji listy.

07-05-2026
Pożyczka online - problem techniczny

Czy zna ktoś magiczny sposób jak zgłosić problem techniczny z aplikacją, żeby ktoś z ING w końcu się nim zajął? Od dwóch tygodni nie mogę wypełnić wniosku o pożyczkę w aplikacji, bo cały czas mam prob

...

07-05-2026
Re: przestrzegam przed ING

Rozumiem, że taka sytuacja może budzić rozczarowanie, zwłaszcza przy wieloletniej współpracy. Trudno mi jednoznacznie odnieść się do Pana sytuacji, natomiast decyzje kredytowe opierają się na wielu pa

...

07-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy