Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Utworzenie rachunku bankowego vs upadłość konsumencka

Dzień dobry,

Jestem w trakcie postępowania upadłościowego i chciałabym uzyskać informacje w dwóch kwestiach:

1. Czy osoba, wobec której ogłoszono upadłość konsumencką i która posiada już rachunek w innym banku, ma techniczną możliwość założenia w ING nowego rachunku indywidualnego np. poprzez aplikację mobilną? Czy system weryfikacji banku automatycznie wyklucza takie osoby na etapie wnioskowania?

Chciałabym zaznaczyć, że jedynymi środkami aktualnie wpływającymi na mój obecny rachunek bankowy to świadczenie emerytalne oraz wynagrodzenie z pracy. Co istotne, wpływają one na konto już po dokonaniu wszelkich ustawowych potrąceń przez ZUS oraz pracodawcę – są to zatem środki w całości wolne od zajęć, którymi upadły dysponuje zgodnie z postanowieniem sądu/syndyka.

2. W przypadku, gdyby rachunek udało się otworzyć, jak bank postępuje po otrzymaniu od syndyka dyspozycji odblokowania pełnej funkcjonalności rachunku (w tym dostępu do bankowości internetowej oraz karty płatniczej)? Czy klient odzyskuje dostęp do tych usług, czy jedyną dopuszczalną metodą zarządzania środkami pozostaje wizyta w placówce i wypłata w gotówce? Czy w Państwa banku status upadłości konsumenckiej skutkuje automatyczną i trwałą blokadą aplikacji mobilnej oraz karty, nawet jeśli syndyk wyraźnie wnioskuje o ich udostępnienie w ramach zarządzania rachunkiem przez upadłego? Niestety, z tym problemem właśnie spotkałam się w moim obecnym banku, dlatego planuję utworzyć nowy rachunek w innym miejscu.

Będę wdzięczna za konkretną informację dotyczącą procedur banku w tym zakresie.

Odpowiedz
0 Lajków
Sonia91
Nowy w branży I
Nowy w branży I icon
1
0
26-06-2026
Wiadomość 1 z 1 (17 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Utworzenie rachunku bankowego vs upadłość konsumencka

Dzień dobry,

Jestem w trakcie postępowania upadłościowego i chciałabym uzyskać informacje w dwóch kwestiach:

1. Czy osoba, wobec której ogłoszono upadłość konsumencką i która posiada już rachunek w innym b

...

26-06-2026
Re: Hasło maskowane - pozwólcie nam je wyłączyć!

Widać uwagi trafiły do kosza skoro 2 lata i nadal macie ten syf w panelu logowania Emotikon: Smutny(((

19-06-2026
Re: Problem z płatnościami zbliżeniowymi BLIK

Nie mieliśmy wcześniej zgłoszeń w tym temacie. Przekazaliśmy informację do działu technicznego z prośbą o sprawdzenie. 

16-06-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy