Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Renta zagraniczna dziecka a zajęcie komornicze

Dostaje od waszego banku sprzeczne informacje. Otrzymuje na moje konto objęte zajęciem komorniczym rentę sierocą mojego syna . Bank aby zwolnić tą rentę która jest świadczeniem socjalnym poprosił mnie o tłumaczenie przysięgłe decyzji o przyznaniu renty. Oczywiście wysłałam. Po czym bank jednak stwierdza ,że potrzebna jest zgoda komornika. Komornik zaś twierdzi że bank nie może udostępnić środków socjalnych dziecka ( dziecko jest odbiorca przelewu ,jak i w tytule przelewu) .Mój prawnik twierdzi tak samo.  Z kimkolwiek rozmawiam od was z banku to każdy mówi inaczej. Czy jest tam jakiś u was mądry prawnik? 

Odpowiedz
0 Lajków
mmika1
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
03-12-2024
Wiadomość 1 z 2 (469 wyświetleń)

Re.: Renta zagraniczna dziecka a zajęcie komornicze

Nie mogę odnieść się do konkretnej sytuacji lub dokumentów z uwagi na publiczną dostępność forum oraz brak możliwości identyfikacji konkretnego przypadku. Postaram się jednak rozwiać wątpliwości w oparciu o informacje, które wynikają z Pani wiadomości.

Dlaczego prosimy o tłumaczenie?
W naszym kraju językiem urzędowym jest język polski. Z tego powodu, jeśli jakaś decyzja wystawiona przez organy innego państwa ma zostać w Polsce wykonywania, to powinna zostać przetłumaczona na nasz język. Co prawda zarówno narzędzia technologiczne, jak i kompetencje naszego zespołu, umożliwiają zapoznanie się z dokumentacją w innych językach, ale w razie sporu np. z komornikiem co do zgodności z prawem udostępnienia wbrew treści zajęcia środków na zajętym rachunku, dokument w oparciu o który podjęliśmy takie działanie musiałby zostać przetłumaczony pod rygorem odmowy jego uwzględnienia jako dowód przez komornika lub sąd. W sytuacji, w której ustalimy, że świadczenie nie należy do źródeł wolnych od zajęcia na zajętym rachunku z mocy ustawy, to na dokument będzie musiała się Pani powołać u komornika, a w konsekwencji i tak konieczne będzie jego tłumaczenie.

Czy prośba o tłumaczenie to informacja, że środki będą wyłączone?
Prośba o przesłanie przetłumaczonego dokumentu w celu zbadania czy możemy dany wpływ udostępnić na rachunku bankowym bez zgody komornika nie jest równoznaczny z automatyczną deklaracją, że wniosek taki zostanie uwzględniony. Jest to teza nazbyt daleko idąca lub niezamierzone nieporozumienie. Czym innym jest przyjęcie wniosku wraz z uzasadniającym go dokumentem do sprawdzenia czy jest możliwość udostępnienia środków, a czym innym jest ostateczna odpowiedź uwzględniająca lub nie uwzględniająca wniosku. Gdybyśmy z góry wiedzieli, że dany wpływ jest wolny od zajęcia i z jakiego źródła, to nie prosilibyśmy o ani o decyzję, ani o jej tłumaczenie. Jeśli zatem złożyła Pani dokument, z którego wynikało, że świadczenie nie znajduje w katalogu źródeł wyłączonych spod zajęcia na zajętym rachunku z mocy prawa, to zgodnie z regułą ogólną uzyskała Pani informację o konieczności pozyskania zgody komornika.

Podmiot uprawniony
Jedyną osobą, która ma względem banku wierzytelność o wypłatę środków z rachunku jest strona umowy z bankiem o prowadzenie konta. Przedmiotem zajęcia jest wierzytelność o wypłatę środków z rachunku. Oznacza to, że jeśli na rachunku są pieniądze otrzymywane w imieniu lub na rzecz osoby trzeciej, to podlegają one egzekucji jako wierzytelność należna posiadaczowi rachunku. Decyzję o ich wyłączeniu na Pani wniosek może podjąć komornik (art. 889 § 1 k.p.c.). Dokonując zajęcia komornik zakazuje nam udostępnienia bez zgody komornika środków na rachunku danego dłużnika do wysokości sumy zajęcia oraz nakazuje nam ich przekazanie na spłatę zajęcia (art. 889 § 1 pkt 1 k.p.c.). Oznacza to, że ustawa literalnie zastrzega kompetencję do ograniczenia zajęcia, a więc wyrażenia zgody na udostępnienia konkretnego wpływu na zajętym rachunku, na rzecz komornika sądowego. Ograniczenie zajęcia to czynność egzekucyjna. Czynności egzekucyjne są wykonywane przez komorników z wyjątkiem czynności zastrzeżonych dla sądów (art. 759 § 1 k.p.c.). Banki nie są organami egzekucyjnymi. Komornik w toku egzekucji jest uprawniony do pozyskania historii operacji na zajętym rachunku bankowym (art. 761 § 11 pkt 5 k.p.c.) m.in. po to, aby móc podejmować decyzję czy dane wpływ podlegają zajęciu, czy też należy je spod zajęcia wyłączyć. Z tej przyczyny teza, aby to Bank miał komornika w tym aspekcie zastąpić, w obecnym stanie nie ma żadnej podstawy prawnej.

Renta rodzinna status
Z treści Pani wpisu wynika, że otrzymuje Pani pieniądze z renty rodzinnej wypłacanej na Pani konto jako przedstawiciela ustawowego. Renta nie zalicza się do „świadczeń socjalnych”, czyli świadczeń z pomocy społecznej, o których mowa w art. 54a pr. bank. i art. 890 § 11 w zw. z art. 833 § 6 k.p.c. Zgodnie z ustawą wyłączonymi spod zajęcia świadczeniami pieniężnymi z pomocy społecznej są: zasiłek stały, zasiłek okresowy, zasiłek celowy i specjalny zasiłek celowy, zasiłek i pożyczka na ekonomiczne usamodzielnienie, pomoc na usamodzielnienie oraz na kontynuowanie nauki, świadczenie pieniężne na utrzymanie i pokrycie wydatków związanych z nauką języka polskiego dla cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy, ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy oraz wynagrodzenie należne opiekunowi z tytułu sprawowania opieki przyznane przez sąd. Ten wyczerpujący katalog znajdzie Pani w art. 36 ustawy o pomocy społecznej. Natomiast renta sieroca (rodzinna) w Polsce uregulowana jest w art. 65 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a przez to kwalifikowana jest jako świadczenie z tytułu ubezpieczenia społecznego. Renta rodzinna nie ma więc statusu świadczenia z pomocy społecznej (socjalnego), a więc nie podlega zwolnieniu z mocy prawa spod zajęcia na rachunku.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaC
Moderator
Moderator icon
649
122
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (406 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO Bonus na Start promocja do 21.08 do 1.10.2024

Witam

Czy ktoś z państwa korzysta z Promocji OKO na start trwajaca od 21.08 do 1.10 ? 

Czy dla OKO zalozonych w tym przedziale czasowych podwyzszone oprocentowanie i oprocentowanie premiowe jest widocz

...

18-12-2024
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy