09-03-2017 07:31
Wit@m
Posiadam z żona wspolne konto. Kiedyś było moje ale został dołożony użytkownik który automatycznie stał się współwaścicielem. Chciałbym zlikiwdować takie konto ( jest w wersji Komfort) i założyć nowe Direct ( nie mam obecnie potrzeby ponoszenia comiesięcznej opłaty 12 pln - robie jedynie przelewy ). Na koncie nie ma limitów, nie ma żadnych kart kredytowych jest ono jedynie powiązane z kredytme hipotecznym ( automatyczna spłata ) i kredytem konolidacyjnym ( również automatyczna spłata )
- czy do likwidacji konta musze mieć zgodę wspówłaściciela ?
- czy posiadanie powiązania z kontem kredytu hipotecznego i konsolidacyjnego uniemożliwia likwidację konta ?
- czy można konto wspólne Komfort "zamienić" na imienne Direct ?
W oczekiwaniu na oodpowedź.
10-03-2017 09:30
Jeden ze współwłaścicieli może zrezygnować z konta. Wtedy konto będzie prowadzone dla jednej osoby. Następnie będziesz je mógł zamienić na konto Direct. Zaletą tego rozwiązania, jest to, że nie zmienia się nr konta jak i dotychczasowa karta właściciela.
Każdy ze współwłaścicieli może wypowiedzieć umowę konta.
W przypadku, gdy zamkniesz konto, konieczne będzie zawarcie aneksu do umowy kredytu. W aneksie będziesz mógł wskazać nowe konto, z którego będziemy pobierać raty lub założymy konto techniczne, na które będziesz mógł kierować spłaty. Pobieramy opłatę za sporządzenie aneksu.
Jeżeli korzystasz z warunków promocyjnych np. obniżenie marży kredytu hipotecznego, po zamknięciu konta mogą ulec zmianie warunki tego kredytu.
10-03-2017 10:30
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Bardzo trfane spostrzeżenie, dziękuję bardzo, tak mam zamiar zrobić. Fktycznie niewiedza może sporo kosztować.
Czy w tym wypadku mogę samodzielnie poprosić w banku o wykreślenie wspówłaścieciela z konta ?
Nie za bardzo mam możlwość teraz przyjścia z żoną ( pobyt za granicą ) a wiem, że żgodnie z regulaminem kont nie ma takiej potrzeby, mogę to sam załatwić prawda ? ( ewentualnie wtedy wykreslenie potrwa 30 dni ).
11-03-2017 10:24
Możesz załatwić to sam. Tak jak piszesz może wystąpić ewentualnie 30-dniowy termin wypowiedzenia.
13-03-2017 07:34
Wit@m
Temat załatwiony w oddziale banku. Współwłaściciel wykreslony od ręki i otrzyma w ciągu 30 dni taką informację z banku.
Dziękuję bardzo za informację.
Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?
Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki
... 11-03-2026Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po
... 11-03-2026Dzień dobry,
Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy
... 11-03-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 |