09-03-2017 07:31
Wit@m
Posiadam z żona wspolne konto. Kiedyś było moje ale został dołożony użytkownik który automatycznie stał się współwaścicielem. Chciałbym zlikiwdować takie konto ( jest w wersji Komfort) i założyć nowe Direct ( nie mam obecnie potrzeby ponoszenia comiesięcznej opłaty 12 pln - robie jedynie przelewy ). Na koncie nie ma limitów, nie ma żadnych kart kredytowych jest ono jedynie powiązane z kredytme hipotecznym ( automatyczna spłata ) i kredytem konolidacyjnym ( również automatyczna spłata )
- czy do likwidacji konta musze mieć zgodę wspówłaściciela ?
- czy posiadanie powiązania z kontem kredytu hipotecznego i konsolidacyjnego uniemożliwia likwidację konta ?
- czy można konto wspólne Komfort "zamienić" na imienne Direct ?
W oczekiwaniu na oodpowedź.
10-03-2017 09:30
Jeden ze współwłaścicieli może zrezygnować z konta. Wtedy konto będzie prowadzone dla jednej osoby. Następnie będziesz je mógł zamienić na konto Direct. Zaletą tego rozwiązania, jest to, że nie zmienia się nr konta jak i dotychczasowa karta właściciela.
Każdy ze współwłaścicieli może wypowiedzieć umowę konta.
W przypadku, gdy zamkniesz konto, konieczne będzie zawarcie aneksu do umowy kredytu. W aneksie będziesz mógł wskazać nowe konto, z którego będziemy pobierać raty lub założymy konto techniczne, na które będziesz mógł kierować spłaty. Pobieramy opłatę za sporządzenie aneksu.
Jeżeli korzystasz z warunków promocyjnych np. obniżenie marży kredytu hipotecznego, po zamknięciu konta mogą ulec zmianie warunki tego kredytu.
10-03-2017 10:30
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Bardzo trfane spostrzeżenie, dziękuję bardzo, tak mam zamiar zrobić. Fktycznie niewiedza może sporo kosztować.
Czy w tym wypadku mogę samodzielnie poprosić w banku o wykreślenie wspówłaścieciela z konta ?
Nie za bardzo mam możlwość teraz przyjścia z żoną ( pobyt za granicą ) a wiem, że żgodnie z regulaminem kont nie ma takiej potrzeby, mogę to sam załatwić prawda ? ( ewentualnie wtedy wykreslenie potrwa 30 dni ).
11-03-2017 10:24
Możesz załatwić to sam. Tak jak piszesz może wystąpić ewentualnie 30-dniowy termin wypowiedzenia.
13-03-2017 07:34
Wit@m
Temat załatwiony w oddziale banku. Współwłaściciel wykreslony od ręki i otrzyma w ciągu 30 dni taką informację z banku.
Dziękuję bardzo za informację.
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |