Odpowiedz

Weryfikacja bankowa

Mam takie pytanie. Czy banki mogą i mają możliwość zweryfikowania klienta pod kątem niekaralności?
Ogólnie czy to stosują czy to raczej zbędne, istotne są tylko i wyłącznie środki?
Chodzi mi o inwestycje bankowe konkretnie. Jak bank bierze środki w depozyt, duże środki, jeśli to ma znaczenie to czy dla banku jest tylko istotne aby środki były "czyste" a to czy osoba była karana czy też nie to nie ma znaczenia? Proszę o fachową odpowiedź, bo to istotne bardzo.
Odpowiedz
0 Lajków
Arekkk91
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
7
0
25-08-2018
Wiadomość 1 z 4 (10 659 wyświetleń)

Re: Weryfikacja bankowa

Arekkk91 Każda wpłata jest identyfikowana - wpłaty dokonasz tylko przedstawiając dokument tożsamości. W Polsce obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy. Nie ma tu dla nas znaczenia Twój status "niekaralności", każdy ma prawo posiadać konto. Znaczenie jednak ma pochodzenie pieniędzy, które wpłacasz na to konto. I to może podlegać przewidzianej prawem kontroli. Poniżej zamieszczam Ci link do obowiązującej ustawy.

Ustawa z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu

Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 2 z 4 (10 588 wyświetleń)

Rozumiem, to wiadomo. Czyli jaka by nie była to inwestycja realizowana w banku to banki nie sprawdzają czy klient był karany czy nie, bo o to mi głównie chodzi? To, że środki nie mogą pochodzić z nieodpowiedniego źródła to wiadomo.
Odpowiedz
0 Lajków
Arekkk91
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
7
0
25-08-2018
Wiadomość 3 z 4 (10 542 wyświetleń)

Nie mamy, jako bank, możliwości sprawdzenia, czy klient był karany.

---
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MarcinB
Były moderator
Były moderator icon
445
145
04-09-2015
Wiadomość 4 z 4 (10 084 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Naszą aplikację możesz zainstalować jedynie z autoryzowanego sklepu Google Play lub AppStore. Na ten moment nie planujemy zmian w tym temacie. 

12-03-2026
FWK a refinansowanie

Korzystam z FWK w innym banku. Czy mogę przenieść kredyt do ING?

12-03-2026
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

12-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy