Odpowiedz

PIT-8C pytanie

Witam.

Jako że pierwszy raz w zeszłym roku miałem kontakt z giełdą i aplikacja ING Makler, zakupiłem akcje 3 spółek. 

Ale nie dokonałem żadnej transakcji sprzedaży.

Mam takie pytanie co do rozliczania się z Urzędem skarbowym, czy w moim wypadku jak posiadam akcjie tych 3 spółek i nie sprzedawałem nic to miałem otrzymać PIT 8C od ING? Bo chyba nic takiego nie dostałem, albo nie wiem gdzie to mogę znaleźć i czy mam w takim wypadku wypełniać pit 38 skoro nic nie sprzedawałem?

Dzięki za odpowiedź

Odpowiedz
0 Lajków
Hozarro
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
21-04-2021
Wiadomość 1 z 4 (8 387 wyświetleń)

Re.: PIT-8C pytanie

Biuro maklerskie wystawia klientom dokument PIT-8C, na podstawie którego rozliczasz się z urzędem skarbowym.

Jeżeli w 2020 sprzedałbyś (zamknął pozycję) instrumenty finansowe (np. akcje) taki dokument powinien być dla Ciebie wystawiony.

W dokumencie PIT-8C wykazujemy zrealizowany łączny wynik (sumujemy zrealizowane zyski i straty).

Dokument PIT 8C za 2020 do konta maklerskiego udostępniliśmy klientom do  pobrania w  Moje ING w zakładce:

Moje dokumenty >Otwórz Moje dokumenty > Dokumenty bankowe > Informacje podatkowe.

Jeżeli nie było sprzedaży/zamknięcia pozycji w 2020 roku, dokumentu PIT-8C za ten rok nie wystawiamy.

W sprawie rozliczeń podatkowych skontaktuj się z urzędem skarbowym.

Odpowiedz
0 Lajków
PawełH
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
91
19
15-06-2020
Wiadomość 2 z 4 (8 371 wyświetleń)

Do PIT doliczacie opłaty za prowadzenie rachunku i wszystkie prowizje?

Odpowiedz
0 Lajków
guren
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
41
3
08-04-2017
Wiadomość 3 z 4 (7 862 wyświetleń)

Tak, w PIT 8C zamieszczamy wszystkie koszty w tym koszty prowizji i koszt prowadzenia konta maklerskiego.

Odpowiedz
0 Lajków
KrzysztofN
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
58
12
12-06-2020
Wiadomość 4 z 4 (7 859 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy