21-04-2021 10:40
Witam.
Jako że pierwszy raz w zeszłym roku miałem kontakt z giełdą i aplikacja ING Makler, zakupiłem akcje 3 spółek.
Ale nie dokonałem żadnej transakcji sprzedaży.
Mam takie pytanie co do rozliczania się z Urzędem skarbowym, czy w moim wypadku jak posiadam akcjie tych 3 spółek i nie sprzedawałem nic to miałem otrzymać PIT 8C od ING? Bo chyba nic takiego nie dostałem, albo nie wiem gdzie to mogę znaleźć i czy mam w takim wypadku wypełniać pit 38 skoro nic nie sprzedawałem?
Dzięki za odpowiedź
21-04-2021 12:01
Biuro maklerskie wystawia klientom dokument PIT-8C, na podstawie którego rozliczasz się z urzędem skarbowym.
Jeżeli w 2020 sprzedałbyś (zamknął pozycję) instrumenty finansowe (np. akcje) taki dokument powinien być dla Ciebie wystawiony.
W dokumencie PIT-8C wykazujemy zrealizowany łączny wynik (sumujemy zrealizowane zyski i straty).
Dokument PIT 8C za 2020 do konta maklerskiego udostępniliśmy klientom do pobrania w Moje ING w zakładce:
Moje dokumenty >Otwórz Moje dokumenty > Dokumenty bankowe > Informacje podatkowe.
Jeżeli nie było sprzedaży/zamknięcia pozycji w 2020 roku, dokumentu PIT-8C za ten rok nie wystawiamy.
W sprawie rozliczeń podatkowych skontaktuj się z urzędem skarbowym.
12-08-2021 14:06
Do PIT doliczacie opłaty za prowadzenie rachunku i wszystkie prowizje?
12-08-2021 14:17
Tak, w PIT 8C zamieszczamy wszystkie koszty w tym koszty prowizji i koszt prowadzenia konta maklerskiego.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |