Odpowiedz

Obowiązek podatkowy

Witam, od niedawna zacząłem bawić się w inwestowanie przez Moje ING (fundusze z lokatą, jakieś NN, fundusze indeksowe, INVESTOR). Mieszkam, pracuję i rozliczam się podatkowo tylko za granicą. Mam konto w ING i stąd zabawa (na razie tylko zabawa, nauka, rozrywka). Kupno, sprzedaż, zamiana tylko w aplikacji Moje ING i między funduszami tu dostępnymi. Jak wygląda moja sytuacja w US w Polsce. Podatek od ew. zysku. Pit 8 itd. Czy Bank pobiera podatek od zysku i rozlicza również mnie? Czy mam jednak jakiś obowiązek w US w Polsce? (Wszystkie transakcje tylko na stronach Banku).

Pozdrawiam.

Odpowiedz
0 Lajków
mirgol1982
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
17-07-2018
Wiadomość 1 z 3 (8 456 wyświetleń)

Re: Obowiązek podatkowy

Jeżeli miałeś zysk z odkupienia lub konwersji jednostek uczestnictwa, to fundusz inwestycyjny rozliczy za Ciebie podatek (dotyczy to osób fizycznych). Przy odkupieniu i konwersji jednostek dostajesz kwotę pomniejszoną o podatek od zysków.

Ze względu na fakt, że obowiązki podatkowe zależą od indywidualnej sytuacji uczestnika funduszu i miejsca dokonywania inwestycji, w celu ustalenia obowiązków podatkowych, zapraszam Cię do kontaktu z doradcą podatkowym lub prawnym. Indywidualnie sprawdzi Twoją sytuację.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
MonikaC
Moderator
Moderator icon
683
124
04-09-2015
Wiadomość 2 z 3 (8 407 wyświetleń)

Re: Obowiązek podatkowy

Dzięki za info. Od dzisiaj śpię spokojnie. Ja śpię a tam niech rośnie! Pozdrawiam.
Odpowiedz
0 Lajków
mirgol1982
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
17-07-2018
Wiadomość 3 z 3 (8 366 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

11-03-2026
Re: Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po

...

11-03-2026
Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Dzień dobry,

Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy

...

11-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy