11-10-2018 23:15
Witam, od niedawna zacząłem bawić się w inwestowanie przez Moje ING (fundusze z lokatą, jakieś NN, fundusze indeksowe, INVESTOR). Mieszkam, pracuję i rozliczam się podatkowo tylko za granicą. Mam konto w ING i stąd zabawa (na razie tylko zabawa, nauka, rozrywka). Kupno, sprzedaż, zamiana tylko w aplikacji Moje ING i między funduszami tu dostępnymi. Jak wygląda moja sytuacja w US w Polsce. Podatek od ew. zysku. Pit 8 itd. Czy Bank pobiera podatek od zysku i rozlicza również mnie? Czy mam jednak jakiś obowiązek w US w Polsce? (Wszystkie transakcje tylko na stronach Banku).
Pozdrawiam.
12-10-2018 22:22
Jeżeli miałeś zysk z odkupienia lub konwersji jednostek uczestnictwa, to fundusz inwestycyjny rozliczy za Ciebie podatek (dotyczy to osób fizycznych). Przy odkupieniu i konwersji jednostek dostajesz kwotę pomniejszoną o podatek od zysków.
Ze względu na fakt, że obowiązki podatkowe zależą od indywidualnej sytuacji uczestnika funduszu i miejsca dokonywania inwestycji, w celu ustalenia obowiązków podatkowych, zapraszam Cię do kontaktu z doradcą podatkowym lub prawnym. Indywidualnie sprawdzi Twoją sytuację.
13-10-2018 17:03
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |