06-09-2020 19:35
Witam,
Sprzedałem akcje z zyskiem i została naliczona tylko prowizja sprzedaży. Co z podatkiem od zysku? Czy będę musiał naliczyć go samodzielnie? Kiedy będę musiał go zapłacić? Jak rozliczyć się z US? Pozdrawiam.
07-09-2020 10:22
Zyski\ straty na transakcjach kupna i sprzedaży akcji na GPW są sumowane z całego roku kalendarzowego i na koniec roku otrzymasz PIT 8 c
( dostępny będzie w Moje ING ) w którym będzie uwzględniony całkowity zysk lub strata z danego roku.
Jeżeli osiągniesz zysk musisz do końca kwietnia w danym roku w głównym zeznaniu podatkowym uwzględnić dochody z rynku kapitałowego i zapłacić podatek 19 % ( nie łączymy z dochodami głównymi ).
Jeżeli osiągniesz stratę to pamiętaj że stratę podatkową z tytułu transakcji na GPW rozliczyć można w przeciągu najbliższych 5 lat, licząc od roku poniesienia tej straty. Rocznie nie może ona przekroczyć 50% wykazanej straty.
20-10-2021 13:18
Dzień dobry,
Rozumiem że podatek od zysków 19% nalicza się do wszystkich transakcji w ING Makler, mam tutaj na myśli certyfikaty long i short ING?
Pozdrawiam.
20-10-2021 13:32
Tak, wszystkie sprzedane papiery wartościowe stanowią przychód ze sprzedaży. Innymi słowy do PITu wchodzą wszystkie zamknięte pozycje w danym roku podatkowym.
20-10-2021 20:30
Dziękuję za odpowiedź,
Czy jest minimalna wartość PLN objęta podatkiem, czy opodatkowana jest każda wartość, nawet przysłowiowa złotówka?
21-10-2021 11:59
W sprawach szczegółów dotyczących spraw podatkowych proszę kontaktować się z Urzędem Skarbowym lub doradcą podatkowym.
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |