Zero waste na jednej mapie – twórz ją razem z nami!

Wystartowała ogólnopolska mapa firm zero waste. To użyteczne narzędzie dla tych, którzy chcą łatwo trafić i korzystać z usług firm przyjaznych środowisku i wszystkich firm, które starają się nie marnować, sprzedają towary na wagę, do własnych opakowań lub świadczą usługi naprawcze. ING Bank Śląski i Polskie Stowarzyszenie Zero Waste zachęcają wszystkich Polaków do dołączenia do akcji i zgłaszania punktów zero waste na mapę – bo razem możemy więcej. Dzięki temu łatwiej będzie prowadzić zrównoważony styl życia, a przy tym na co dzień oszczędzić sobie i planecie!

Dla kogo jest mapa?

Mapa jest dla wszystkich, którzy na co dzień chcą być bardziej eko, myślą o środowisku i chcą produkować mniej odpadów. Mapa podpowie gdzie w duchu zero-waste zrobić zakupy, naprawić buty, albo np. wybrać się do restauracji, która dba o to, by nie marnotrawić żywności. Jeśli w Twoim mieście jest sklep, serwis, gastronomia funkcjonująca w oparciu o zasadę 5R*, powinna jak najszybciej znaleźć się na naszej mapie! Dodaj ją tutaj>         

Mapa zero waste to również promocja dla firm, które działają w duchu zero waste, na co dzień robią już sporo dobrego dla planety. Ważne, by w podstawowym zakresie swojej działalności firma nie wpływała negatywnie na środowisko naturalne i aby w jasny sposób była w stanie pokazać, jak pomaga konsumentom żyć wedle idei zero waste. Jeśli prowadzisz taką działalność gospodarczą – dodaj ją do naszej mapy!

Kto może dodać punkt do mapy?

Punkt może dodać każdy - zarówno właściciel biznesu, czy jego przedstawiciel, jak i klient, który chce go polecić innym. Wystarczy wejść na stronę www.mapazerowaste.pl  i wypełnić prosty formularz, który pomoże umiejscowić firmę na mapie. Zgłoszenie będzie weryfikowane przez Polskie Stowarzyszenie Zero Waste. W przypadku pozytywnej weryfikacji, punkt trafi na mapę. Zgłoszenie i utrzymanie punktu na mapie jest bezpłatne.  

Czy moja firma jest zero waste?

Zależy nam, żeby nasza mapa była praktycznym kompasem po Polsce zero waste, dlatego, żeby punkt finalnie znalazł się na mapie, musi spełniać dwa z poniższych warunków:

  • sprzedawać produkty na wagę (bez opakowania)
  • sprzedawać żywność lub napoje w/do opakowań wielorazowych - własny kubek, pojemnik, zastawa stołowa, torba wielorazowa
  • stosować naturalne produkty i opakowania przyjazne środowisku (alternatywy dla plastiku) 
  • wysyłać produkty w używanych kartonach, stosować taśmę papierową, papierowe wypełniacze
  • używać dużych opakowań zbiorczych przy zakupie produktów do firmy 
  • sprzedawać/ stosować produkty naturalne 
  • ograniczać marnowanie żywności  (oddawać, sprzedawać taniej)
  • oferować produkty używane - odzież, sprzęt, części zamienne 
  • być punktem usługowym zajmującym się naprawą, odnawianiem, przerabianiem 
  • ograniczać emisję i wykorzystanie zasobów planety, korzystać z odnawialnych źródeł energii
  • dostarczać produkty zrównoważonym transportem 

Jaki profil powinna posiadać firma?

Działalność powinna wpisywać się w jedną z siedmiu kategorii:

  • żywność i napoje
  • gastronomia
  • usługi
  • kosmetyki i środki czystości
  • odzież
  • zakwaterowanie
  • dom i ogród

Dlaczego warto?

Chcąc na poważnie zadbać o środowisko naturalne, musimy przekonać Polaków do bardziej zrównoważonego trybu życia, w którym generują mniej odpadów. Właśnie dlatego powinniśmy jako klienci wspierać miejsca, które działają w duchu zero waste. Dla biznesu obecność na mapie to darmowa forma promocji, szansa dotarcia do szerszej grupy klientów, dla których liczy się środowisko.

Czy korzystanie z mapy jest bezpłatne?

TAK. Zarówno dla klientów, jak i właścicieli biznesów dostęp do mapy i oznaczenie w niej firmy są całkowicie bezpłatne.

Na jakich urządzeniach można korzystać z mapy?

Mapa będzie dostępna w wersji desktopowej oraz mobilnej >> sprawdź mapę

Kim jest Polskie Stowarzyszenie Zero Waste?

Polskie Stowarzyszenie Zero Waste działa na rzecz zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów, zapobiegając powstawaniu odpadów u źródła, promując bezodpadowy styl życia oraz zmianę wzorców produkcji i konsumpcji w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym.