Odpowiedz

Wymagane zdjecie/skan dowodu osobistego

Czy ktokolwiek z banku jest mi podać podstawę prawną do wymagania zdjęcia Dowodu Osobistego (czy to przesłane przez strone www czy w oddziale banku)?

I nie, nie pytam o durne widzimisie banku i regulamin tylko PODSTAWĘ PRAWNĄ? Bo na przykład organ rządowy zdaje się mieć inne zdanie: https://uodo.gov.pl/pl/138/1182

Odpowiedz
0 Lajków
wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 1 z 3 (10 777 wyświetleń)

Re: Wymagane zdjecie/skan dowodu osobistego

Jest to Ustawa z 1 marca 2018 r. (data wejścia w życie 13 lipca 2018 roku) o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, w art. 34., paragraf 4. Na tej podstawie jako bank tworzymy kopię dokumentu tożsamości.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
591
127
12-04-2017
Wiadomość 2 z 3 (10 717 wyświetleń)

Re: Wymagane zdjecie/skan dowodu osobistego

Dziękuję za odpowiedź. a teraz może Pan wrócić do mojej poprzedniej wiadomości, przeczytać podlinkowana opinie UODO wraz ze stosownymi ustępami ustawy i wyjaśnić dlaczego bank ING dosyć dalej tkwi w swojej błędnej i głupiej interpretacji? Bo ustawa mówi o uzasadnionych przypadkach a ING zbiera skany jak leci od wszystkich. Czyli albo ING robi głupio albo wychodzi z założenia, że wszyscy klienci to terroryści?
Odpowiedz
0 Lajków
wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 3 z 3 (10 713 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam. Złożyłem wniosek na kredyt hipoteczny na działkę. W rozmowie z właścicielem dzałki dojazd do działki jest droga prywatną. Przy składaniu wniosku powiedziałem że dojazd do dzidłki będzie służebn...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy