Odpowiedz

Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

Dzień dobry.

Jakby był dobry, to byście nie wyłączali paczek przelewów.

Korzystam z firmowego konta ING od wielu lat i paczki przelewów to była jedna z niewielu naprawdę przydatnych funkcji, które DZIAŁAŁY.

Wyłączenie ich to strzał w stopę.

Ten post ma na celu zwrócenie uwagi osób decyzyjnych, że są klienci, którym zależy na tej funkcji.

przelewpaczkowy
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
11
08-05-2025
Wiadomość 1 z 22 (2 317 wyświetleń)

Re.: Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

Przyłączam się do wątku.

Protestuję przeciwko wyłączaniu paczek przelewów. 

Jest to intencjonalne działanie, zmierzające do odebrania przedsiębiorcom wszelkich narzędzi automatyzacji ich pracy.

Brak narzędzi automatyzacji cofa ING do lat 90 i zohydza korzystanie z usług. Dacie cos w zamian? 

ArekK
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
58
30
11-04-2017
Wiadomość 2 z 22 (2 256 wyświetleń)

Tak bank pracował od lat nad wprowadzeniem do paczek split paymentu, że w końcu je zlikwidował.
cougar
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
17
11
09-08-2022
Wiadomość 3 z 22 (2 238 wyświetleń)

[ Edytowane ]

no niestety cytując klasyka "to jest k.... dramat"

dla mnie automatyzacja co miesięcznych płatności podchodzących pod 20 łącznie z przelewami podatkowymi była mega skarbem. Szybka zmiana w arkuszu online, generowałem skryptem plik w formacie zgodnym z ELIXIR-0 i zaraz po wgraniu mogłem za jednym zamachem wszystko zamknąć w 3 minuty.

Konieczność robienia tego z palca stawia w 2025 roku Moje ING w jakimś 1995 roku mniej więcej :/ 

Na dzisiaj sprawdziłem alternatywę w postaci mBanku. Oferują ciut słabszy interfejs, ale można zrobić paczkę przelewów z pliku w tym samym formacie co w ING. Jedyny minus: brak wsparcia dla przelewów podatkowych (US) i ZUS.

mbank screen

Inną alternatywą jest płatne ING Business, ale umówmy się, że to płatny kombajn dla spółek z ogromem funkcji, których JDG nie potrzebuje.

andi
Doradca z ambicjami I
6
1
09-05-2025
Wiadomość 4 z 22 (2 119 wyświetleń)

Masz rację to jest dramat. Ja przekierowuję już większość płatności na Santandera - konto za darmo i koszyk przelewów działa jak trzeba ( przelewy zwykłe, split, podatkowe, ZUS).

cougar
Doradca z ambicjami II
17
11
09-08-2022
Wiadomość 5 z 22 (2 104 wyświetleń)

[ Edytowane ]

mają UI zbliżony do ING w sensie paczki są wyświetlane jako paczki a w środku są transakcje z danego pliku, czy wszystko wyświetla się hurtem jak w mbank?

Jakbyś był w stanie wrzucić jakiś screen z ich UI, bo nie wiem czy warto zakładać i tam?

czy na pewno mają import z pliku? bo np. PKO BP nie ma i trzeba formatki ręcznie wypełnić, co jest słabe.

Odpowiedz
0 Lajków
andi
Doradca z ambicjami I
6
1
09-05-2025
Wiadomość 6 z 22 (2 068 wyświetleń)

Przyłączam się do innych niezadowolonych. Mam dzień wypłat i robię przelewy dla 30 osób. Dzięki paczkom miałem te 30 osób podzielone działami, robiłem przelewy, 3 x sms potwierdzający i koniec. Teraz rozumiem, że będę 30 raz wklepywał numerek z sms żeby zatwierdzić dla każdego wypłatę? Wspaniale. Przyznam, że w tej sytuacji łatwiej mi zrobić przelew całości do banku który obsługuje paczki przelewów tylko... no właśnie. Skoro mam robić przelew do innego banku to po co mam być w ING, skoro tu jest pod górkę.
Anthrax
Doradca z ambicjami I
1
3
09-05-2025
Wiadomość 7 z 22 (2 059 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@andi  możesz importować osobne pliki do jednego koszyka, przykładowo masz zaczytanych 20 operacji potem możesz wybrać, które chcesz zrealizować (w moim ing realizujesz całą paczkę).

cougar
Doradca z ambicjami II
17
11
09-08-2022
Wiadomość 8 z 22 (2 041 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@cougardzięki za screen. Można mieć wiele koszyków zdefiniowanych? W ING było dla mnie dosyć klarowne, że co miesiąc generowałem sobie paczkę (koszyk) zawierający przelewy. Super, że działa tam też dla podatkowych i ZUS.

Odpowiedz
0 Lajków
andi
Doradca z ambicjami I
6
1
09-05-2025
Wiadomość 9 z 22 (1 996 wyświetleń)

@andi koszyk jest jeden. Możesz wybrać, które przelewy mają być w danym momencie wysłane do realizacji. Mnie odpowiada, że mogę zaczytać przelewy split payment (pliki generuję z aplikacji księgowej).

Odpowiedz
0 Lajków
cougar
Doradca z ambicjami II
17
11
09-08-2022
Wiadomość 10 z 22 (1 983 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum

To jest jakiś totalny skandal i nieporozumienie, żeby wycofywać takie funkcjonalności. Robimy dziesiątki transakcji z tą funkcjonalnością każdego miesiąca od lat, jakim trzeba być ignorantem, żeby nag

...

21-05-2025

@Franiu To konto mam jako rezerwowe i raczej niezbyt często z niego korzystam. Konto jest darmowe więc najprościej potestować. Z tego co widzę to emSZMAL powinien wspierać ten bank. Ewentualnie zawsze

...

21-05-2025

@cougar napisałem "teoretycznie", bo to że bank coś piszę w ofercie nie musi być prawdą, ale nawet półprawdą Emotikon: Szczęśliwy Aż nie mam jeszcze konta w NEST to nie mogłem tego jak przetestować. Dzięki w takim razie

...

21-05-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy