08-05-2025 11:25
Dzień dobry.
Jakby był dobry, to byście nie wyłączali paczek przelewów.
Korzystam z firmowego konta ING od wielu lat i paczki przelewów to była jedna z niewielu naprawdę przydatnych funkcji, które DZIAŁAŁY.
Wyłączenie ich to strzał w stopę.
Ten post ma na celu zwrócenie uwagi osób decyzyjnych, że są klienci, którym zależy na tej funkcji.
08-05-2025 20:50
Przyłączam się do wątku.
Protestuję przeciwko wyłączaniu paczek przelewów.
Jest to intencjonalne działanie, zmierzające do odebrania przedsiębiorcom wszelkich narzędzi automatyzacji ich pracy.
Brak narzędzi automatyzacji cofa ING do lat 90 i zohydza korzystanie z usług. Dacie cos w zamian?
08-05-2025 23:05
09-05-2025 14:34 | Edytowano: 09-05-2025 14:37
no niestety cytując klasyka "to jest k.... dramat"
dla mnie automatyzacja co miesięcznych płatności podchodzących pod 20 łącznie z przelewami podatkowymi była mega skarbem. Szybka zmiana w arkuszu online, generowałem skryptem plik w formacie zgodnym z ELIXIR-0 i zaraz po wgraniu mogłem za jednym zamachem wszystko zamknąć w 3 minuty.
Konieczność robienia tego z palca stawia w 2025 roku Moje ING w jakimś 1995 roku mniej więcej :/
Na dzisiaj sprawdziłem alternatywę w postaci mBanku. Oferują ciut słabszy interfejs, ale można zrobić paczkę przelewów z pliku w tym samym formacie co w ING. Jedyny minus: brak wsparcia dla przelewów podatkowych (US) i ZUS.
Inną alternatywą jest płatne ING Business, ale umówmy się, że to płatny kombajn dla spółek z ogromem funkcji, których JDG nie potrzebuje.
09-05-2025 14:47
Masz rację to jest dramat. Ja przekierowuję już większość płatności na Santandera - konto za darmo i koszyk przelewów działa jak trzeba ( przelewy zwykłe, split, podatkowe, ZUS).
09-05-2025 17:18 | Edytowano: 09-05-2025 17:24
mają UI zbliżony do ING w sensie paczki są wyświetlane jako paczki a w środku są transakcje z danego pliku, czy wszystko wyświetla się hurtem jak w mbank?
Jakbyś był w stanie wrzucić jakiś screen z ich UI, bo nie wiem czy warto zakładać i tam?
czy na pewno mają import z pliku? bo np. PKO BP nie ma i trzeba formatki ręcznie wypełnić, co jest słabe.
09-05-2025 17:25
09-05-2025 18:52 | Edytowano: 09-05-2025 18:54
@andi możesz importować osobne pliki do jednego koszyka, przykładowo masz zaczytanych 20 operacji potem możesz wybrać, które chcesz zrealizować (w moim ing realizujesz całą paczkę).
09-05-2025 23:24 | Edytowano: 09-05-2025 23:25
@cougardzięki za screen. Można mieć wiele koszyków zdefiniowanych? W ING było dla mnie dosyć klarowne, że co miesiąc generowałem sobie paczkę (koszyk) zawierający przelewy. Super, że działa tam też dla podatkowych i ZUS.
09-05-2025 23:36
@andi koszyk jest jeden. Możesz wybrać, które przelewy mają być w danym momencie wysłane do realizacji. Mnie odpowiada, że mogę zaczytać przelewy split payment (pliki generuję z aplikacji księgowej).
To jest jakiś totalny skandal i nieporozumienie, żeby wycofywać takie funkcjonalności. Robimy dziesiątki transakcji z tą funkcjonalnością każdego miesiąca od lat, jakim trzeba być ignorantem, żeby nag
... 21-05-2025@Franiu To konto mam jako rezerwowe i raczej niezbyt często z niego korzystam. Konto jest darmowe więc najprościej potestować. Z tego co widzę to emSZMAL powinien wspierać ten bank. Ewentualnie zawsze
... 21-05-2025@cougar napisałem "teoretycznie", bo to że bank coś piszę w ofercie nie musi być prawdą, ale nawet półprawdą Aż nie mam jeszcze konta w NEST to nie mogłem tego jak przetestować. Dzięki w takim razie
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
11 | |
8 | |
7 | |
6 | |
4 |