Odpowiedz

Format daty

[ Edytowane ]

Dzień dobry.

Bank stosuje niepoprawny format daty. Jest on poprawny ale dla tekstów tradycyjnych, tj. DD-MM-YYYY.

W tekstach cyfrowych należy stosować format YYYY-MM-DD. Podstawa? ISO 8601 (międzynarodowa norma określająca zapis daty i czasu). Dodatkowo stosowaniu standardu ISO 8601 w protokołach internetowych poświęcony jest RFC 3339, aczkolwiek tutaj nie tyle chodzi o protokoły co zapis dat w aplikacji. Dlaczego jest to istotne? Sortowanie leksykograficzne oznacza automatycznie sortowanie także w kontekście chronologicznym. Nic mnie tak nie irytuje jak sortowanie po dacie i uzyskanie czegoś w rodzaju:

01-02-2019

01-03-2022

02-02-2019

15-07-2024

20-01-2019

Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda w innym banku i okazuje się, że tam ogarniają. Programiści ING niby digitalizują usługi, ale zasady stosują jakby książki pisali. Swoją drogą macie u siebie jakichś testerów? Dziwię się, że nikt tego nie wyłapał.

Odpowiedz
0 Lajków
Szkot
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
113
30
21-01-2016
Wiadomość 1 z 3 (5 006 wyświetleń)

Re.: Format daty

Dziękujemy za zwrócenie uwagi na tę sprawę. Przyjrzymy się normom w tym zakresie.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
237
48
02-09-2021
Wiadomość 2 z 3 (4 109 wyświetleń)

Re.: Format daty

Chyba nawet urzędy szybciej działają Emotikon: Mrugający Data nadal w dziadowskim od strony informatycznej formacie.

Odpowiedz
0 Lajków
Szkot
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
113
30
21-01-2016
Wiadomość 3 z 3 (2 649 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Kredyt hipoteczny przy rozdzielności majatkowej

Dzień dobry,

Chciałam zapytać o taką sytuację - małżonkowie mający rozdzielność majątkową chcą nabyć nieruchomość. Jedna osoba płaci za swoją połowę gotówką, a druga bierze kredyt hipoteczny. Czy zabez

...

06-04-2026
Re: Problem z logowaniem w aplikacji przy użyciu klucza U2F

Prosimy, zgłoś nam to przez czat w Moim ING i zapiszemy zgłoszenie techniczne. Nie mieliśmy podobnych sygnałów.

05-04-2026
Re: Problem z logowaniem w aplikacji przy użyciu klucza U2F

Dzień dobry.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Rzeczywiście pomogło wyczyszczenie Google Play services. Mogę ponownie zalogować się starymi kluczami.
Ale nowego klucza dodać niestety nie mogę.
Wyskakuje błąd w ap...

05-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy