09-06-2019 21:51
Witam,
Poszukuję informacji odnośnie możliwości dokonywania płatności kartą płatniczą Visa podpiętą do konta w Złotówkach. Przeczytałem, że każda standardowa karta Visa w ING jest kartą wielowalutową. Czy to oznacza, że płacąc nią w Szwecji, gdzie obowiązującą walutą jest Korona Szwedzka, pieniądze będą przewalutowane bezpośrednio z mojego konta w Złotych na Korony i pobrana zostanie prowizja, czy muszę założyć jakiegoś rodzaju specjalne konto walutowe, bądź zamówić nową kartę przystosowaną do takich płatności?
Nie chciałbym znaleźć się w sytuacji, w której chcąc dokonać płatności kartą w sklepie bądź restauracji płatność nie zostania zaakceptowana ze względu na to, że posiadam jedynie konto w Złotych.
Z góry dziękują za odpowiedź.
10-06-2019 19:14
To prawda - każda karta Visa zbliżeniowa, którą wydajemy do konta indywidualnego może być kartą wielowalutową Aby taką się stała, powinieneś założyć konto walutowe i podpiąć je do swojej karty. Niestety, takie konta prowadzimy tylko w trzech walutach - euro, dolar amerykański i funt brytyjski. Podczas płatności w koronach szwedzkich nie ma więc zastosowania wielowalutowość karty (czyli pobranie transakcji bezpośrednio w walucie płatności i brak prowizji).
Ze swojej karty możesz również korzystać za granicą bez posiadania konta walutowego Poniżej przedstawię kilka istotnych informacji.
Na naszej stronie zebraliśmy wszystkie najważniejsze informacje o płatnościach kartami za granicą - nazwaliśmy to Niezbędnikiem Podróżnika. Zachęcam do lektury
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
4 | |
3 | |
3 | |
1 | |
1 |