Płatności

Odpowiedz

Płatnośc karta kreytową w walucie obcej

Chciałam zapytac jak wygląda kwestia placenia KK z limitem w PLN za granicą. Wybieramy się z męzem na Węgry i nie chcielibyśmy brac ze sobą zbyt dużej ilości gotówki. Jak wyglądają opłaty za płatności w walucie obcej oraz wg jakiego kursu jest przeliczana płatność? O ile się orientuje zdarzają sie sytuacje że data dokonania platności nie jest rodzima z datą księgowania i przewalutowania. Pozdrawiam

Tysiek
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
1
07-06-2016
Wiadomość 1 z 2 (7 353 wyświetleń)

Re.: Płatnośc karta kreytową w walucie obcej

Za płatności bezgotówkowe kartą kredytową nie naliczamy opłaty. Opłatę pobieramy za wypłaty gotówki z bankomatu. Wysokość prowizji zależy od rodzaju posiadanej karty.
Rozliczenie na rachunku karty kredytowej odbywa się w PLN. Walutą rozliczeniową karty z organizacją płatniczą jest EUR. Transakcje kartą kredytową wykonane w innej walucie niż PLN przelicza organizacja płatnicza na walutę EUR z zastosowaniem kursu obowiązującego w danej organizacji płatniczej w dniu rozliczenia transakcji. Następnie kwotę transakcji w walucie EUR przeliczymy na PLN według kursu sprzedaży tabeli bezgotówkowej banku obowiązującej na koniec dnia roboczego poprzedzającego dzień obciążenia rachunku karty.

Zatem jeżeli dokonasz płatności kartą kredytową w walucie węgierskiej (forinty), organizacja płatnicza, z której masz wydaną kartę, przeliczy tą płatność na walutę euro. Z waluty euro przeliczymy tą płatność na polskie złotówki.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
566
126
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (7 313 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
BLIK nie działa po jednej nieudanej próbie

1. Biorę kod BLIK z apki na androida.
  2. Podaje gdzieś ten kod
  3. Na telefonie wyświetli się "zbyt niski limit" (zgodnie z prawdą)
  4. Zwiększam limit
  5. Podaje nowy kod
  6. Aplikacja nie pokaże zapytania o potwierdzenie tej
...

11-05-2026
Re: Wpłatomat zatrzymał pieniądze - brak odpowiedzi z banku

Przekazałem prośbę o przyspieszenie odpowiedzi na Twoją reklamację do odpowiedniego działu. 

11-05-2026
Wpłatomat zatrzymał pieniądze - brak odpowiedzi z banku

W zeszły wtorek wpłatomat zatrzymał mi ponad 11 000 zł. Od tego czasu temat jest zgłoszony do banku, były też próby przyspieszenia sprawy, ale do dziś nie mam konkretnej odpowiedzi ani rozwiązania.

Num...

11-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy