Odpowiedz

Usunięcie zapytania w BIK

Wnioskowałam o kredyt, został mi udzielony, ale jako że wiązało się to z wizytą w placówce, jednak się nie zdecydowałam. Bank odmówił mi usunięcia zapytania w BIK. Nie widzę podstaw aby moje dane były przetwarzane, skoro nie ma żadnego zobowiązania. Inny bank nie robił w tej sytuacji problemu więc nie zasłaniajcie się Ustawą o prawie bankowym.

Odpowiedz
0 Lajków
kawamarcepanowa
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
21-04-2021
Wiadomość 1 z 2 (3 229 wyświetleń)

Re: Usunięcie zapytania w BIK

Jeśli zapytanie wynika ze złożonego wniosku kredytowego, to jest ono przetwarzane w BIK również wtedy, kiedy nie doszło do podpisania umowy kredytowej. Podczas składania wniosku akceptujesz fakt, że na podstawie art. 105 ust. 4 ustawy Prawo Bankowe, bank jest uprawniony do przekazania do BIK informacji stanowiących tajemnicę bankową, w celu oceny zdolności kredytowej i analizy ryzyka kredytowego.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaB
Były moderator
Były moderator icon
5
0
21-04-2021
Wiadomość 2 z 2 (3 138 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Ugoda po wypowiedzeniu pożyczek

Tutaj nie sprawdzimy informacji o Twojej umowieEmotikon: Smutny Proszę skontaktuj się z naszą infolinią pod numerem 32 357 00 77. Specjaliści na infolinii są dostępni w dni robocze, od poniedziałku do piątku w godzin

...

20-12-2025
Regulamin konkursu „Strefy Finansowej Misji”

Regulamin konkursu „Strefy Finansowej Misji”

Obowiązuje od 07 stycznia 2026 r.

§ 1 Wprowadzenie

1. Organizatorem Konkursu (zwanego dalej „Konkursem”) jest ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowic

...

19-12-2025
Re.: Ugoda po wypowiedzeniu pożyczek

Dobry wieczór,
Aktualnie kończy mi się okres wypowiedzenia pożyczki jaką posiadam w ING. Bank z tzw. ważnych przyczyn wypowiedział mi umowę rachunku bankowego gdyż nie prowadzi obecnie takiego produktu...

20-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy