12-09-2018 13:01
Dzień dobry,
Dostałam informację, że mimo wstępnej pozytywnej analizy wniosku, brakuje mi następującego dokumentu:
-odpis z KW z brakiem wpisu dotyczącego roszczenia o ustanowienie hipoteki umownej na rzecz *inny bank*
Do wniosku złożyłam wszystkie wymagane dokumenty, łącznie z promesą z *inny bank* o tym, że po spłacie kredytu hipoteka zostanie zwolniona. Bez spłaty usunięcie tego zapisu jest niewykonalne.
Czy to oznacza, że w ING nie można dostać kredytu hipotecznego na zakup mieszkania już obciążonego hipoteką?
12-09-2018 16:08
Jeśli bierzesz kredyt na spłatę hipoteki w naszym banku, to nie powinno być z tym problemu.
Może być tak, że w Księdze Wieczystej są jeszcze inne wpisy.
Proszę, skontaktuj się ze swoim doradcą, aby ustalić:
-jakie dokumenty,
-do kiedy
musisz dostarczyć.
12-09-2018 16:35
Obecna hipoteka jest z *innego banku* - tak jak pisałam powyżej.
Dz. IV KW posiada jedynie dwa wpisy:
-o roszczenie ustanowienia hipoteki
i samą hipotekę.
Dlatego też nie rozumiem co analityk miał na myśli przez usunięcie tych wpisów do decyzji kredytowej. Umowa przedwstępna (notarialna!) oraz umowa sprzedaży (co jest dokładnie opisane w umowie przedwstępnej - której analityk chyba nie przeczytał...) wyraźnie mówią, że środki z kredytu w pierwszej kolejności muszą pójść na spłatę hipoteki *innego banku* i wraz z umową składany jest wniosek o wykreślenie wpisu.
Czy to na prawdę nie wystarcza?
12-09-2018 18:25
Chciałabym Ci pomóc, ale wyjaśnisz to z doradcą, który przyjął Twój wniosek.
On otrzymuje informacje od analityka.
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024