25-05-2017 15:44
Szanowni Państwo
Staram się o kredyt hipoteczny w ING, złożyłem już wniosek i czekam na decyzję. Mam pytanie, czy jeżeli otrzymam pozytywną decyzję o udzieleniu kredytu, ale umowę będę podpisywał po 22.07 czyli po wejściu w życie nowej ustawy, to czy zapisy w umowie będą musiały być zgodne z ustawą? Dla przykładu, oferta, na którą złożyłem wniosek zakłada 5-letni okres prowizji w przypadku nadpłaty kredytu, a ustawa zezwala tylko na 3-letni okres. Czy oferta może ulec zmianie w takim przypadku?
Pozdrawiam
Tomek
27-05-2017 15:08
@tomaszkob89 Obecnie obowiązują zapisy zgodne z Tabelą Opłat i Prowizji. Czyli w pierwszych 5 latach obowiązuje prowizja 2%. Dopiero po uprawomocnieniu się ustawy wprowadzimy obowiązujące zapisy.
TOiP obowiązuje Cię z dnia podpisania umowy a nie złożenia wniosku.
04-06-2017 15:58
Dzień dobry
obecnie jesteśmy na etapie zbierania dokumentów do złożenia wniosku kredytowego. Jakie będą obowiązywały procedury jeżeli decyzja kredytowa nie zostanie wydana do 22 lipca (do dnia wejścia ustawy)? Czy jeśli nie otrzymamy decyzji kredytowej do 22 lipca to od nowa będziemy musieli składać wniosek i wszystkie dokumenty i ponownie (zgodnie z nową ustawą) oczekiwać 21 dni na decyzję kredytową?
05-06-2017 08:03
Obowiązuje Cię Tabela Opłat i Prowizji, która będzie aktualna w dniu podpisania umowy kredytowej. Nie będzie konieczności wnioskowania ponownie o kredyt.
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024