Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Wakacje kredytowe - wybór raty a okres zawieszenia odsetek

Cześć,

przy składaniu wniosku o zawieszenie spłaty kredytu, pojawia się opcja "Wybierz raty, które chcesz zawiesić".
Do wyboru faktycznie mamy raty, podane z datami co do dnia (w moim przypadku ~5 każdego miesiąca), a nie okresy zawieszenia.

Rodzi się pytanie - jeśli np. zawieszę ratę sierpniową (2022-08-05), to odsetki umorzone zostaną za okres 05.07 - 05.08, czy za 01.08 - 31.08?
W mojej ocenie ustawa nie przewiduje zawieszenia spłaty przed sierpniem, więc prawidłowa powinna być odpowiedź 01.08 - 31.08.

W podanym przykładzie nie ma to większego znaczenia, ponieważ oba miesiące mają 31 dni. Przykład lutego lepiej obrazuje moją zagwozdkę.

Jeśli we wniosku wybiorę ratę 2023-02-06 - umorzone zostaną odsetki za okres od 5.01-6.02.2023 (32 dni) czy 1.02-28.02.2023 (28 dni)?

Dzwoniłem w tej sprawie na infolinię, ale uzyskałem 2 różne odpowiedzi od 2 różnych konsultantów :/

Proszę o odpowiedź pracownika Banku.

Odpowiedz
0 Lajków
grabek
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
7
2
30-07-2022
Wiadomość 1 z 27 (9 228 wyświetleń)

Re.: Wakacje kredytowe - wybór raty a okres zawieszenia odsetek

Jako ze nie jestem pracownikiem zadnego banku zasugeruje jedynie, ze zawieszenie raty platnej 06.02 moze oznaczac w istocie zamrozenie oprocentowania naliczonego na 06.02 i przeniesienie go na pierwszy mozliwy termin splaty poza okresem zawieszenia, np. 06.03. W okresie zawieszenia nie ma ani kalkulacji odsetek, ani wymagalnosci platnosci kredytowych.
Odpowiedz
0 Lajków
onlyoneme
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
99
56
14-07-2022
Wiadomość 2 z 27 (9 183 wyświetleń)

Rozumiem Twój tok myślenia i jest on w pewnym sensie słuszny. Podczas składania wniosku oświadczamy, iż rozumiemy, że odsetki naliczone w okresie zawieszenia zostaną umorzone. Po złożeniu wniosku pojawia się informacja, jaki jest okres zawieszenia. W przypadku wybrania daty sierpniowej jest to  2022-08-05 do 2022-09-04, czyli zgodnie z tym, co przytoczyłaś.

Niestety, nadal nie mam oficjalnego potwierdzenia ze strony ING. Na infolinii usłyszałem już 3 sprzeczne odpowiedzi, mianowicie, że zawieszając ratę sierpniową okres umorzenia odsetek to:

a) ~05.07 - 05.08 (bo za ten okres naliczone są odsetki raty sierpniowej)

b) ~05.08 - 05.09 (bo to jest okres zawieszenia kredytu - to opcja opisana przez Ciebie, @onlyoneme)
c) 1.08 - 31.08 (bo tak mówi ustawa)
I faktycznie, jeśli interpretować ustawę, bank daje możliwość zawieszenia spłaty (nie raty!) kredytu w wymiarze 2 miesięcy między 1.08 a 30.09.
W mojej interpretacji oznacza to, że dwie pierwsze sytuacje nie mogą mieć miejsca. W tych przypadkach okazałoby się, że odsetki umorzone nie są za pełne 2 miesiące w zadanym okresie (brakuje ~25 dni w przypadku a, oraz ~5 dni w przypadku b, bo tyle dni nie wpada w przewidziany ustawą czas).

Chciałbym znać odpowiedź, ponieważ 5.11 aktualizuje mi się procencik. Nie wiem zatem, czy jak wybiorę zawieszenie raty listopadowej, to odsetki będą umorzone za ~5.10 - 5.11 (niższe oprocentowanie), 1.11 - 30.11 (5 dni niższe, reszta wyższe), czy może ~5.11 - ~5.12 (w całości wyższe).

Jak widać, każdą z opcji jakoś można wytłumaczyć.
ING, zdecydujcie się i dajcie oficjalną odpowiedź!

Odpowiedz
0 Lajków
grabek
Doradca z ambicjami I
7
2
30-07-2022
Wiadomość 3 z 27 (8 857 wyświetleń)

Re: Re.: Wakacje kredytowe - wybór raty a okres zawieszenia odsetek

Odsetki zawieszamy od raty do raty. Zawieszamy odsetki które są „pod” ratą.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
KarolB
Moderator
Moderator icon
154
23
02-09-2021
Wiadomość 4 z 27 (8 778 wyświetleń)

Jeśli dobrze rozumiem, to twierdzi Pan, że dla raty sierpniowej, umorzeniu ulegną odsetki z okresu 06.07 - 05.08?
Dlaczego zatem Wasza aplikacja twierdzi inaczej?

Jeszcze raz zaznaczę - pytanie brzmi, jaki okres będzie okresem "wakacji", tj. za który okres odsetki zostaną umorzone (zgodnie z WASZYM zapisem)?

Odpowiedz
0 Lajków
grabek
Doradca z ambicjami I
7
2
30-07-2022
Wiadomość 5 z 27 (8 737 wyświetleń)

Osobiscie uwazam okresy miesieczne w ujeciu kalendarzowym, czyli punkt c) z Twojej wypowiedzi, za najblizsze ujeciu ustawowemu. Tak tez w jakiejs mojej wczesniejszej wypowiedzi przedstawialem jako potencjalnie mozliwe. Niestety daty wymagalnosci rzadko sie pokrywaja z pierwszym dniem miesiaca a poniewaz wnioskowac mozna az do daty wymagalnosci, oznaczaloby to koniecznosc wycofywania odsetek w danym miesiacu. Stad konkluzja, ze technicznie okresy bylyby wyznaczane datami platnosci.

Odpowiedz
0 Lajków
onlyoneme
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
99
56
14-07-2022
Wiadomość 6 z 27 (8 659 wyświetleń)

Myślałem, że właśnie z tego powodu (że ujęcie miesięczne tj. od 1 do ostatniego dnia mca jest najbliższe dosłownemu rozumieniu Ustawy) wprowadzono przytoczony przeze mnie wcześniej zapis o umorzeniu odsetek. Przy "wakacjach" w sierpniu, wysokość raty wrześniowej (o ile na wrzesień nie bierzesz wakacji) wynikałaby z odsetek naliczonych od 6.07 do 31.07, a następnie od 1.09 do 5.09. Dopiero takie wyliczenie raty, w mojej ocenie, odpowiada zapisom ustawy.
Stąd moje zdziwienie przy składaniu wniosku - wybór raty a nie okresu.
Jeśli tak liczone są odsetki w ING, oczekiwałbym odpowiedzi, że "wakacjom" (tj. wg nomenklatury Banku - umorzeniu) ulegają odsetki od 1.08 do 31.08.

Jeśli liczone są w inny sposób, nie widzę pokrycia z zapisami ustawy.

Panie KaroluB? Może się Pan do tego odnieść?

Odpowiedz
0 Lajków
grabek
Doradca z ambicjami I
7
2
30-07-2022
Wiadomość 7 z 27 (8 642 wyświetleń)

Panie Karolu, może zadam pytanie inaczej.
Jeśli chciałbym wziąć "wakacje", tj. zawiesić spłatę kredytu w wymiarze 2 miesięcy od 1.11.2022 do 31.12.2022 (lub 6.11.2022 - 5.01.2023), albo ujmując inaczej - żeby za ten okres nie policzono mi odsetek (zgodnie z Ustawą), to które raty we wniosku powinienem zaznaczyć? Tę w listopadzie i grudniu, czy grudniu i styczniu? Bo, jeśli dobrze interpretuję, "pod" oznaczałoby, że muszę zaznaczyć grudzień i styczeń?

Odpowiedz
0 Lajków
grabek
Doradca z ambicjami I
7
2
30-07-2022
Wiadomość 8 z 27 (8 467 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@KarolB:

Odsetki zawieszamy od raty do raty. Zawieszamy odsetki które są „pod” ratą.

Proszę o doprecyzowanie - bo również nie mogę dojść do tego, za który okres odsetek nie musiałabym płacić zawieszając ratę sierpniową - czy "pod ratą" oznacza, że nie zapłaciłabym odsetek, które narastały od 05.07. do 04.08. i byłyby wymagalne w racie w dniu 05.08.?

neta
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
35
4
16-01-2021
Wiadomość 9 z 27 (8 236 wyświetleń)

@KarolB? Mógłby Pan doprecyzować? Jak widać nie tylko ja mam wątpliwości
Odpowiedz
0 Lajków
grabek
Doradca z ambicjami I
7
2
30-07-2022
Wiadomość 10 z 27 (7 620 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy