Odpowiedz

Ubezpieczenie kredytu

Dzień dobry. Mam pytanie związane z ubezpieczeniem kredytu hipotecznego. Aktualnie mam wersję podstawową. Czy warto rozszerzać ubezpieczenie? A jeśli tak to w jaki sposób: aplikację czy w banku? Pozdrawiam
Odpowiedz
0 Lajków
Zoja
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
8
0
28-03-2022
Wiadomość 1 z 4 (134 wyświetleń)

Re.: Ubezpieczenie kredytu

Rozumiem, że chodzi o ubezpieczenie spłaty kredytu - musisz ocenić swoją sytuację, żeby określić, czy warto rozszerzać ubezpieczenie: wysokość kredytu pozostałą do spłaty, sytuację w pracy, wysokość oszczędności, stan zdrowia, jak długo zamierzasz ten kredyt spłacać, i samodzielnie ocenić ryzyko. Raczej nikt Ci nie odpowie za Ciebie, czy warto (oprócz ubezpieczyciela, bo dla niego na pewno warto).

Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
149
51
01-04-2020
Wiadomość 2 z 4 (53 wyświetleń)

Chodzi mi nie o ubezpieczenie spłaty kredytu, a ubezpieczenie Mieszkaj bezpiecznie z PZU
Odpowiedz
0 Lajków
Zoja
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
8
0
28-03-2022
Wiadomość 3 z 4 (25 wyświetleń)

Przy założeniu, że to jest mieszkanie, w którym sama mieszkam, to moim zdaniem warto mieć rozszerzone ubezpieczenie, zwłaszcza, że dodatkowo masz OC - tylko pytanie, czy koniecznie za pośrednictwem banku? Może opcja poza bankiem okaże się i tańsza, i będzie miała lepszy zakres?

Można sobie wtedy samodzielnie taki zakres wybrać (oczywiście poza tym obowiązkowym wymaganym do kredytu) i określić sumy ubezpieczenia, a w tym bankowym masz to narzucone na sztywno. Możesz wyliczyć wartość wyposażenia i przedmiotów znajdujących się w mieszkaniu (łącznie z np. biżuterią) i też odpowiednio je ubezpieczyć. Ja np. mam dodatkowo ubezpieczone szkło, na wyższą sumę niż standardowo, bo mam go dużo w mieszkaniu (lustra na ścianach i meblach, szklana ściana działowa). Warto się chyba rozejrzeć i zorientować poza bankiem.

Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
149
51
01-04-2020
Wiadomość 4 z 4 (7 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum

Przy założeniu, że to jest mieszkanie, w którym sama mieszkam, to moim zdaniem warto mieć rozszerzone ubezpieczenie, zwłaszcza, że dodatkowo masz OC - tylko pytanie, czy koniecznie za pośrednictwem ba

...

02-11-2024

Chodzi mi nie o ubezpieczenie spłaty kredytu, a ubezpieczenie Mieszkaj bezpiecznie z PZU

02-11-2024

Rozumiem, że chodzi o ubezpieczenie spłaty kredytu - musisz ocenić swoją sytuację, żeby określić, czy warto rozszerzać ubezpieczenie: wysokość kredytu pozostałą do spłaty, sytuację w pracy, wysokość o

...

02-11-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy