Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Podwyższona marża do czasu ustanowienia hipoteki

Dzień dobry!

Mam kredyt hipoteczny w ING Banku. Na oprocentowanie składa marża kredytu 2,20p.p. + indeks WIBOR 6M. Aktualnie oprocentowanie mojego kredytu wynosi 4,3%. Różnica wynosi 0,33%. Wydaje mi się, że Bank nalicza podwyższone oprocentowanie 0,3pp pomimo otrzymania zawiadomienia o wpisie hipoteki do księgi wieczystej.

Moje pytania:

Czy muszę złożyć pismo w banku z prośbą o zaprzestanie naliczania podwyższonej marży oraz zwrot naliczonych odsetek?

Czy wystarczy zawiadomienie o dokonaniu wpisu na rzecz banku czy musi to być wypis księgi wieczystej z sądu?

Czy zostanę poinformowany o zaprzestaniu naliczania podwyższonej marży?

Pozdrawiam,

Łukasz

lukkra
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
1
28-12-2015
Wiadomość 1 z 3 (13 653 wyświetleń)

Re.: Podwyższona marża do czasu ustanowienia hipoteki

Jeśli otrzymałeś zawiadomienie z sądu, że wpis na rzecz ING Banku Śląskiego został już dokonany to proszę o kontakt z telefoniczny pod numerem 32 357 00 57 (od poniedziałku do piątku od 08:00 do 20:00, w soboty od 08:00 do 16:00). Po weryfikacji podanego nr Księgi Wieczystej obniżymy marżę z dniem wpisu i wygenerujemy nowy plan spłaty. Kontakt telefoniczny z podaniem nr KW będzie wystarczający, abyśmy mogli zweryfikować wpis.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
KatarzynaA
Były moderator
Były moderator icon
354
91
04-09-2015
Wiadomość 2 z 3 (13 628 wyświetleń)

Re.: Podwyższona marża do czasu ustanowienia hipoteki

Cześć Łukasz.

odpowiem Ci na swoim przykładzie, miałem podobną sytuację z winy sądu, otrzymałem zawiadomienie o wpisie po 2 miesiącach od wpisu.

Wystarczy zadzwonić do ING i podać im nr. księgi wieczystej. po kilku dniach otrzymaliśmy nowy obniżony charmonogram spłaty, i najwarzniejsze w tym wszystkim to to że bank przeliczył raty na dzień wpisu do ksiąg a nadpłate zwrucił na konto.

pozdrawiam Łukasz

galluk
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
1
09-01-2016
Wiadomość 3 z 3 (13 297 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy