16-11-2024 15:03
Dzień dobry,
na początek kilka słów wstępu: mam w ING kredyt hipoteczny, który zaciągnęliśmy wspólnie z żoną. Ja nie mam i nigdy nie miałem w ING żadnego konta, ale teraz z racji kredytu mam podgląd rachunku kredytowego, na którym widzę ile pozostało do spłaty i kiedy bank pobiera kolejne raty. Żona ma w ING indywidualne konto z którego ściągane są raty.
I teraz mój problem: ING wymaga ode mnie złożenia oświadczenia dotyczącego źródła pochodzenia środków pod rygorem rozwiązania umowy kredytowej.
We wzorze oświadczenia jest zapis, który wprost mówi o tym, że chodzi o środki które "znajdują się lub znajdowały się na koncie w ING Banku Śląskim". O jakie konto może chodzić w moim przypadku? O rachunek kredytowy? Co mam w takim wypadku zaznaczyć w oświadczeniu?
W moim przypadku, środki pieniężne jakie otrzymuję, pochodzą z wynagrodzenia o prace, ale wpływają one na konto w zupełnie innym banku.
Dodam, że byłem w oddziale, gdzie pracownica banku ING doradziła mi, abym zaznaczył w oświadczeniu pozycję "wynagrodzenie za pracę" pomimo tego, że te środki nie wpływają na żaden rachunek w banku ING. Moim zdaniem, byłoby to oświadczenie nieprawdy.
Bardzo proszę o pomoc, bo już sam nie wiem, czy ja czegoś nie rozumiem, czy to bank działa w sposób nadgorliwy.
21-11-2024 12:35
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony przez naszych specjalistów o wyjaśnienie źródła pochodzenia pieniędzy, które wpływają na jego konto – czyli te, które wpływają na konto, z którego kredyt jest spłacany. Współwłaściciele kredytu w świetle banku solidarnie odpowiadają za jego terminową spłatę, a zatem od każdego z Was możemy oczekiwać wyjaśnień źródła pochodzenia pieniędzy na jego kontach. Jeśli Twoim źródłem pochodzenia pieniędzy jest wynagrodzenie za pracę, to zaznacz tę opcję.
Chciałabym Ci pomóc, jednak tutaj nie sprawdzimy szczegółów. Proszę, napisz do nas na czacie w Moim ING lub skontaktuj się z naszą infolinią 32 357 00 57. Sprawdzimy to.
14-12-2024Możemy wymagać zgody małżonka na udzielenie/aneksowanie pożyczki, limitu w koncie lub karty kredytowej dla klientów indywidualnych jeżeli suma posiadanych przez Ciebie zobowiązań niezabezpieczonych w
... 13-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |