Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

dyspozycja na wypadek śmierci a kredyt w banku ING

Jeśli ktoś wydaje dyspozycję wypłaty na wypadek śmierci z konta osobistego, a ma przy okazji kredyt w ING, który spłaca z tego konta, to czy dyspozycja zostanie zrealizowana, czy bank przejmie środki z konta na spłatę zadłużenia? Chodzi o kredyt gotówkowy, z tego co widzę jest tam oświadczenie o udzieleniu następującego pełnomocnictwa bankowi:

Pożyczkobiorca, działając w celu zabezpieczenia spłaty pożyczki, oświadcza, że udziela Bankowi nieodwołalnego
pełnomocnictwa i upoważnia go do pobierania, bez odrębnych dyspozycji, kwot stanowiących wymagalną
wierzytelność Banku z tytułu Umowy, przed wszystkimi płatnościami z wyjątkiem tytułów wykonawczych, ze
swoich następujących rachunków w Banku:
a. oszczędnościowo-rozliczeniowych;
b. oszczędnościowych oraz
c. terminowych,
wg wskazanej kolejności.
Powyższe pełnomocnictwo dotyczy rachunków, których Pożyczkobiorca jest lub będzie właścicielem lub
współwłaścicielem w dniu pobrania. W przypadku rachunków wspólnych Bank jest uprawniony do pobrania
maksymalnie takiej części salda, jaka wynika ze wskazania udziałów współwłaścicieli w rachunku.
Ponadto Pożyczkobiorca upoważnia Bank, udzielając mu w tym zakresie nieodwołalnego pełnomocnictwa, do
pobierania z rachunku do spłaty rat pieniędzy na spłatę rat miesięcznych, jak i wszelkich innych należności
Banku, w tym opłat i prowizji – zgodnie z Umow

Odpowiedz
0 Lajków
ryszyn
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
1
02-05-2023
Wiadomość 1 z 3 (716 wyświetleń)

Re.: dyspozycja na wypadek śmierci a kredyt w banku ING

W przypadku śmierci właściciela konta dyspozycja zostanie wypłacona zgodnie z zapisem osobie, która została w niej wpisana. Reszta kwoty, jeśli zostanie i ewentualne pożyczki wpadają w masę spadkową i to spadkobierca jest zobowiązany do spłaty ewentualnych pożyczek.

W momencie zgłoszenia zgonu pożyczka jest „zawieszana”, czyli nie naliczamy odsetek. Sprawdzamy, czy jest ubezpieczenie i czekamy na spadkobierców. Zapis, na który się powołujesz, jest zapisem „za życia” pożyczkobiorcy. Dotyczących spłaty bieżących rat kredytu i ewentualnych zaległości, jeśli powstaną.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
198
40
02-09-2021
Wiadomość 2 z 3 (627 wyświetleń)

Re.: dyspozycja na wypadek śmierci a kredyt w banku ING

OK, dziękuję za informację.

Odpowiedz
0 Lajków
ryszyn
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
1
02-05-2023
Wiadomość 3 z 3 (612 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Nie mamy twojego numeru telefonu

Tutaj nie mogę tego sprawdzić. Napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na samym dole.

28-04-2025
Nie mamy twojego numeru telefonu

Witam, jakiś czas temu chciałam wziąć niewielki kredyt. Wniosek zatrzymuje się na punkcie 2-twoje dane. Pojawia się komunikat " nie możemy udzielić ci kredytu, nie mamy twojego numeru telefonu uzupełn...

28-04-2025
Re.: Nowa karta i Google Pay

Skontaktuj się z nami na czacie po zalogowaniu do Mojego ING, sprawdzimy co jest powodem, że otrzymałeś taką wiadomość. 

27-04-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy