Jak inwestować

Odpowiedz

Wykup obligacji - podatek

Witam wszystkich,

czy jeśli kupię obligacje na rynku wtórnym za np. 99% ceny i zaczekam do wykupu przez eminenta po wartości nominalnej to od tego 1% muszę odprowadzić podatek i wykazać w PIT-38 czy jakoś inaczej to działa? Czy może dostanę to już wyliczone w PIT-8C z biura maklerskiego?

Nie pytam o podatek od odsetek, bo to akurat rozumiem, chodzi mi tylko o podatek od różnicy ceny, który opisałem wyżej.

Z góry dzięki za pomoc.

Odpowiedz
0 Lajków
_dwd_
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
10
0
17-01-2018
Wiadomość 1 z 4 (6 612 wyświetleń)

Re.: Wykup obligacji - podatek

Zysk z obligacji kupionych z dyskontem (np. po 99% wartości nominalnej) i utrzymanych do wykupu opodatkowany jest w sposób zryczałtowany, czyli podatek płacony jest przez biuro maklerskie. Klienci nie otrzymują z tego tytułu deklaracji PIT 8C.

KrzysztofN
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
58
12
12-06-2020
Wiadomość 2 z 4 (6 528 wyświetleń)

Czyli rozumiem, że na konto nie dostanę całej wartości nominalnej obligacji, tylko będzie ona już pomniejszona o odprowadzony podatek?

Odpowiedz
0 Lajków
_dwd_
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
10
0
17-01-2018
Wiadomość 3 z 4 (6 474 wyświetleń)

Dokładnie tak. W przypadku obligacji zerokuponowej w historii finansowej konta maklerskiego zapisane będą dwie operacje:

- zaksięgowanie wartości nominalnej,

- odprowadzenie podatku od zysku.

KrzysztofN
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
58
12
12-06-2020
Wiadomość 4 z 4 (6 432 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Rozpatrzenie wniosku

Tak - wspaniale. Należy nadmienić, że proces weryfikacji dokumentów nie jest realizowany do zakończenia w jednym kroku. Kiedy znajdujecie państwo brak - podajecie wymaganie i wniosek trafia na koniec

...

31-03-2025
Re.: Długi proces decyzyjności

Dziękuje za odpowiedź Pani Natalio.
Niestety ale nie widzę sensu dla mnie składania reklamacji bo nic to nie zmieni. Termin minął.
Jeżeli to ma przysporzyć państwu źródła do poprawy procesu - to ja podz

...

31-03-2025
Re.: Elewacja - kredyt hipoteczny

Prosimy w tej sprawie skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi. Przez naszą stronę możesz się umówić na spotkanie wideo z dowolnego miejsca. Skorzystać z naszej strony www.ing.pl/kontakt : Spot...

31-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy