06-05-2020 17:32
Dzień dobry
Mam problem jak w temacie. Jak złożyć zlecenie przed zamknięciem sesji lub rozpoczęciem (jakie parametry należy wybrać i kiedy to zrobić), żeby zostało ono wykonane. Już kilka razy próbowałem coś kupić na dogrywce i moje zlecenie albo ma status na giełdzie albo jest odrzucone z informacją: niewłaściwy limit, popraw zlecenie. Dodam, że wybieram najlepsza ofertę z maklera podczas dogrywki lub próbuję kupić klikając najlepszą ofertę w fazie przed zamknięciem.
Co zrobić żeby transakcja doszła do skutku?
Dziękuję serdecznie za pomoc
pozdrawiam
Łukasz
07-05-2020 07:31
Sesje masz podzieloną na kilka faz i w każdej fazie są inne zasady:
8:30 - 9:00 - przed otwarciem. zbierane są zlecenia i czekają na realizację na otwarciu
9:00 - otwarcie. realizują się te zlecenia, które mogą. tzn krzyżują się ceną kupno i sprzedaż
9:00 - 16:50 - notowania ciągłe - transakcje na bieżąco jeśli masz odpowiednią cenę np. z oferty
16:50 - 17:00 - przed zamknięciem. zlecenia przyjmowane, ale realizowane na zamknięciu
17:00 - zamknięcie. realizują się te zlecenia, które mogą. tzn krzyżują się ceną kupno i sprzedaż
17:00 - 17:05 dogrywka. realizują się tylko zlecenia z ceny zamknięcia lub ostatniej transakcji w ciągu dnia. jeśli nawet jest oferta ale z inną kwotą niż cena zamknięcia to giełda odrzuci zlecenie. Nie możesz złożyć PKC, PCR tylko limit z ostatnią ceną. dogrywka to trochę dziwna faza sesji :-)
07-05-2020 08:30 | Edytowano: 07-05-2020 08:33
Dziękuję za odpowiedź. Czyli, na otwarciu jednym słowem należy zagrać "w ciemno" , a na zamknięciu ustawić cenę kupna/sprzedaży po ostatniej cenie transakcji z ciągłej sesji żeby mieć większe prawdopodobieństwo zakupu?
Na otwarciu PCR i PKC moża śmiało składać?
No i ważność zlecenia - czy wtedy wybierać ważne na fixing/zamknięcie?
pozdrawiam serdecznie
Łukasz
07-05-2020 11:31
Otwarcie/ zamknięcie to jest moment. Nie wiesz jaki dokładnie będzie kurs na otwarciu/zamknięciu. Możesz obserwować jakie zlecenia wpływają i jak kształtuje się teoretyczny kurs otwarcia.
PKC i PCR nie składasz na otwarciu/zamknięciu tylko przed otwarciem/zamknięciem.
Ważność na fixing/zamknięcie - ja bym unikał. Cały czas zlecenie jest uśpione i wchodzi tylko na zamknięcie lub fixing (tu może być równoważenie w trakcie sesji i wtedy wejdzie).
Handel n dogrywce to musisz pilnować co jest i wtedy składasz zlecenie.
Generalnie jak chcesz kupić to kupuj. Czasem nie warto się "czaić z ceną".
Mam nadzieję, że wyjaśniłem co nieco. Jak coś to zadzwoń na naszą infolinię maklerską. Łatwiej opowiedzieć niż pisać.
Analizujemy różne formy płatności. Nie planujemy na tę chwilę wprowadzać nowych rozwiązań płatności.
23-03-2025Dzień dobry,
mam pytanie o ofertę private banking. Wg opisu na stronie ING, kryterium do skorzystania z oferty to "inwestycje min. 500 tys. zł lub
aktywa min. 1 mln zł".
Czy do inwestycji wliczają się w
... 22-03-2025Dzień dobry,
mam pytanie o to, jak rozliczany jest limit wejść do saloników Priority Pass w ofercie dla karty kredytowej - platynowej.
Czy limit 4 wejść dla posiadacza (+2 dla osoby towarzyszącej) jest
... 22-03-2025Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
1 | |
1 |