16-09-2020 23:23
Witam, sprzedałem jednostki etf z zyskiem. Proszę o wyjaśnienie, jakie koszty są potrącane od tego zysku na etapie rozliczania transakcji? Czy tylko prowizje kupna/sprzedaży czy również podatek w wysokości 19% od wypracowanego zysku? Bo jak liczę poza aplikacją Makler, to wychodzi mi że prowizje i podatek, ale gdzieś czytałem, że podatek to dopiero jak będę się rozliczać na koniec roku po otrzymaniu PIT. Tylko że w takim przypadku wychodzi mi coś mało tego naliczonego zysku - kwota podana w Maklerze jest zbliżona do tej, która wg moich wyliczeń obejmuje też podatek.
Jak mogę to sprawdzić/wyliczyć samemu?
17-09-2020 12:22
Sprzedaż \ kupno ETF'u na GPW podlega takim zasadom jak sprzedaż akcji.
Zyski\ straty ( uwzględniona jest prowizja maklerska ) na transakcjach kupna i sprzedaży na GPW są sumowane z całego roku kalendarzowego i na koniec roku otrzymasz PIT 8 c ( dostępny będzie w Moje ING ) w którym będzie uwzględniony całkowity zysk lub strata z danego roku.
Jeżeli osiągniesz zysk musisz do końca kwietnia w danym roku w głównym zeznaniu podatkowym uwzględnić dochody z rynku kapitałowego i zapłacić podatek 19 % ( nie łączymy z dochodami głównymi ).
Jeżeli osiągniesz stratę to pamiętaj że stratę podatkową z tytułu transakcji na GPW rozliczyć można w przeciągu najbliższych 5 lat, licząc od roku poniesienia tej straty. Rocznie nie może ona przekroczyć 50% wykazanej straty.
Jeżeli masz szczegółowe pytania napisz w Maklerze w wiadomościach.
Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |