Jak inwestować

Odpowiedz

Makler podatek od sprzedanych akcji

Witam, sprzedałem jednostki etf z zyskiem. Proszę o wyjaśnienie, jakie koszty są potrącane od tego zysku na etapie rozliczania transakcji? Czy tylko prowizje kupna/sprzedaży czy również podatek w wysokości 19% od wypracowanego zysku? Bo jak liczę poza aplikacją Makler, to wychodzi mi że prowizje i podatek, ale gdzieś czytałem, że podatek to dopiero jak będę się rozliczać na koniec roku po otrzymaniu PIT. Tylko że w takim przypadku wychodzi mi coś mało tego naliczonego zysku - kwota podana w Maklerze jest zbliżona do tej, która wg moich wyliczeń obejmuje też podatek.

Jak mogę to sprawdzić/wyliczyć samemu?

Odpowiedz
0 Lajków
GrzegorzC
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
9
3
06-09-2020
Wiadomość 1 z 2 (8 511 wyświetleń)

Re.: Makler podatek od sprzedanych akcji

Sprzedaż \ kupno  ETF'u na GPW podlega takim zasadom jak sprzedaż akcji.

Zyski\ straty ( uwzględniona jest prowizja maklerska ) na transakcjach kupna i sprzedaży na GPW są sumowane z całego roku kalendarzowego i na koniec roku otrzymasz PIT 8 c ( dostępny będzie w Moje ING )  w którym będzie uwzględniony  całkowity  zysk lub strata z danego roku.

Jeżeli osiągniesz  zysk musisz do końca kwietnia w danym roku  w głównym zeznaniu podatkowym uwzględnić dochody z rynku kapitałowego i zapłacić podatek 19 % ( nie łączymy z dochodami głównymi ).

Jeżeli osiągniesz stratę to pamiętaj że stratę podatkową z tytułu transakcji na GPW rozliczyć można w przeciągu najbliższych 5 lat, licząc od roku poniesienia tej straty. Rocznie nie może ona przekroczyć 50% wykazanej straty.

Jeżeli masz szczegółowe pytania napisz w Maklerze w wiadomościach.

Odpowiedz
0 Lajków
ZbigniewZ
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
32
6
18-06-2020
Wiadomość 2 z 2 (8 467 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Kredyt hipoteczny na połówkę bliźniaka

Czy istnieje możliwość uzyskania kredytu hipotecznego na budowę połowy bliźniaka (druga połowa realizowana przez innego inwestora)? Planujemy dokonać podziału działki na dwie części oraz uzyskać osobn

...

20-01-2025
Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing?

Aktualnie zastanawiam się nad nowym autem. Muszę pożegnać się z moim starym bo niestety ale coraz trudniej się nim jeździ i z powodu licznych napraw jest to coraz bardziej kosztowne Emotikon: Mrugający No i co jest leps

...

20-01-2025
Re.: Kredyt HIPOTECZNY - kończy się oprocentowanie stałe (pierwsze 5 lat) - spora nadpłata

Hey,.
Niestety nie wiedziałem tego muszę to teraz przeanalizować czy nie lepiej w takim układzie wziąć zmienne 🤔

20-01-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy