13-02-2019 18:07
Witam serdecznie,
mam pytanie, jeśli za wykonanie usługi otrzymuję zapłatę w euro, czyli wystawiam fakturę przykładowo na 1600 E
i firma przelewa mi ta kwota na konto "firmowe walutowe" z tego co wiem, też z konta walutowego ING Euro.
I teraz moje pytanie, czy jeśli wystawię fakturę na kwotę 1600 E ale na fakturze podam konto firmowe złotówkowe, to czy Bank wreszcie zacznie traktować ten zarobek jak normalny dochód? a nie jak kula u nogi?
Kto w takiej sytuacji zapłaci za przewalutowanie?
Ja, czy Firma płacąca za fakturę? Czy nie zostanę oszukana i nie zaczną wysyłać złotówek licząc po swojemu?
Zazwyczaj są poruszane i brane pod uwagę problemy firm zagranicznych (konta zagraniczne, umowy do przetłumaczenia itd) a tak naprawdę większość tych firm to polskie firmy, korzystające nawet z polskich banków i kont walutowych.
Czy miał ktoś podobny dylemat, po prostu czy lepiej mieć wypłacane w złotówkach? i czy to coś zmieni np dla zdolności kredytowej.
Dzięki z góry za odpowiedź, pozdrawiam.
15-02-2019 09:07
Witaj,
jeśli prowadzisz działalność gospodarczą, która jest zarejestrowana w Polsce oraz rozliczasz się z podatków z polskim Urzędem Skarbowym (PIT36, PIT28) możesz wnioskować o produkty kredytowe na podstawie rozliczeń faktur w EUR.
Jeśli chodzi o przewalutowanie, jeśli przelew był skierowany z konta w EUR na konto w PLN, to pieniądze rozliczymy po naszym kursie z dnia rozliczenia transakcji. Tabelę kursu walut sprawdzisz tutaj: https://www.ing.pl/kursy-walut.
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
6 | |
3 | |
3 | |
3 |