Kredyty i pożyczki

Odpowiedz

Dokumenty do kredytu hipotecznego z podpisem kwalifikowanym nieakceptowane przez bank

Cześć, jestem w procesie ubiegania się o kredyt hipoteczny w banku ING. Jak wiadomo, musiałam dostarczyć masę dokumentów, w tym nieszczęsne dla mnie zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach. Pomimo, że jest biuro firmy w Polsce, administracja znajduje się za granicą, w UK. W związku z tym, niełatwo jest uzyskać szybko dokumenty dot. zatrudnienia (zanim podpiszą, zanim wyślą - wszystko może trwać nawet do 3 tygodni lub miesiąca). Najprościej dla wszystkich było dostarczyć dokumenty z kwalifikowanym podpisem elektronicznym (od dostawcy DocuSign). DocuSign jako dostawca systemu do zbierania podpisów zapewnia, że te podpisy zapewniają wszelką zgodność z regulacjami dot. podpisów elektronicznych, eIDAS, i wszystko czego (teoretycznie) trzeba do stworzenia poprawnego dokumentu traktowanego jak dokument fizycznie podpisany..Niestety bank ING chyba po raz 6 odrzucił ostatnio mój dokument o zatrudnieniu i zarobkach. Za żadnym razem nie zostałam właściwie moim zdaniem poinformowana co jest źle, po prostu informacja była taka, że dokument jest niepoprawnie weryfikowany. Za każdym razem wnioskowałam o nowe zaświadczenie i wyprawialiśmy prawdziwe cuda w firmie, aby weryfikacja wyszła w porządku. Bezskutecznie. Straciłam miesiąc na pobranie ok. 6 kopii zaświadczenia od pracodawcy i te 6 kopii jedna po drugiej zostało odrzuconych. Czy ktoś miał podobny problem, a może firma korzystała z podobnego podpisu? Czy naprawdę jedyną opcją jest papier? W końcu zawnioskowałam o papier, ale to potrwa ok. 2 tygodnie (a 4 już straciłam). Oczywiście według mnie i mojej najlepszej wiedzy, dokument, któryn przedkładam jest podpisany prawidłowo. Weryfikowałam go zarówno w Adobe Acrobat jak i w aplikacji Szafir weryfikującej. Jestem na skraju załamania, bo straciłam mięsiąc na załatwianie zaświadczeń, które bank i tak odrzuca. Czy ktoś też miał problemy z dokumentami z podpisem elektronicznym? Da się przebić tę ścianę? Gdzie szukać pomocy w takich sprawach? Desperacja mną wstrząsa w tym momencie, tym bardziej, że koniec umowy rezerwacyjnej tuż tuż, a ja nic nie zdziałałam. Dziękuję! 

Odpowiedz
0 Lajków
czescmartuska
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
16-01-2025
Wiadomość 1 z 4 (619 wyświetleń)

Re.: Dokumenty do kredytu hipotecznego z podpisem kwalifikowanym nieakceptowane przez bank

Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą kredytu hipotecznego. Przez forum trudno nam jednak odnieść się do takiej indywidualnej sytuacji. Proponuję kontakt z opiekunem, który przyjmował wniosek i złożenie reklamacji w tej sprawie. Postaramy się wtedy indywidualnie wyjaśnić dla Ciebie tę sytuację.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MagdalenaD
Moderator
Moderator icon
343
66
04-09-2015
Wiadomość 2 z 4 (571 wyświetleń)

Re.: Dokumenty do kredytu hipotecznego z podpisem kwalifikowanym nieakceptowane przez bank

Dziękuję za odpowiedź. Chciałabym prosić o poradę, gdzie mogę wyjaśnić tę sprawę i z kim się kontaktować aby wyjaśnić tę sprawę (nie jestem klientką ING). Wniosek składałam przez pośrednika, a ten sam nie otrzymał wyczerpujących wyjaśnień dotyczących problemu. Ostatecznie ja ani mój pośrednik nie wiemy, dlaczego zaświadczenie zostało odrzucone, a ja dostarczyłam je w innej formie. Chciałabym jednak dowiedzieć się co było przeszkodą do akceptacji dokumentu z podpisem elektronicznym, ponieważ chciałabym uniknąć takich problemów w przyszłości. Pozdrawiam. 

Odpowiedz
0 Lajków
czescmartuska
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
16-01-2025
Wiadomość 3 z 4 (405 wyświetleń)

Skontaktuj się z nami w tym temacie pod numerem 32 357 00 57. Infolinia jest dostępna w dni robocze od 8:00 do 18:00. Przyjmiemy zgłoszenie w tym temacie. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1100
222
07-06-2017
Wiadomość 4 z 4 (323 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Zmiana kolejności kont

Również czekam z niecierpliwością na taką funkcjonalność. Drobna zmiana, a widać bardzo potrzebna użytkownikom, a że trzeba czekać na to ponad 6 lat? Szok, żeby nie powiedzieć, że wręcz kpina z klient

...

09-02-2025
Nowy kredyt czy refinansowanie?

Co jeśli weźmie się w ING kredyt hipoteczny na działkę a kilka lat później potrzeba kredytu na dom? Można powiększyć kwotę kredytu, wziąć dwa osobne kredyty w ING czy trzeba wziąć nowy kredyt w którym...

09-02-2025
Re.: Ciemne tło apki

Hej ING,

Mamy 2025 rok. Kiedy w końcu wdrozycie ciemny motyw Emotikon: Szczęśliwy

09-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy